Sürüş İzlenimi: MG SZ EV

0
1256

Fashion4car Test ekibinin konuğu MG’ nin yeni modeli ZS nin EV modeli. MG yıllar önce ara verdiği üretime tekrar başladı. Çinli otomotiv devi SAIC Motor’la hayat bulan MG, birçok Avrupa ülkesi ve Türkiye’de tekrardan satışa sunuldu. MG ZS EV, elektrikli motoru ve modern tasarımı ile yollarda.

Bazı otomobil markaları zaman içinde hayatımızda çıkıyor. Bunlar sessiz sedasız kaybolurken arkasında güzel anılar bırakıyor. Rover ve MG’de kaybolan markalar arasındaydı birden MG’nin tekrar hayata döndüğünü gördük. Geçtiğimiz aylarda tanıtılan MG ZS EV ile marka tekrar hayata geri döndüğünü gösterdi.

MG, 1927 yılında İngiltere’de ortaya çıktı 2000’li yıllara kadar otomobil üretti. Özellikle ortadan motorlu roadster modelleri ile MG kendinden sıkça söz ettirdi. İngiliz MG markasının Çinli otomotiv devi SAIC Motor’a (Shanghai Automobile Industry Corporation) bağlı olarak faaliyetlerini yürütmeye başladı. MG, 2007’de SAIC’in kanatlarının altına girdi; 2018’de tekrar global yapılanmasını tamamladıktan sonra hızla büyüyerek kayda değer bir satış hacmine ulaştı.

MG SZ EV

MG Türkiye’de elektrikli motora sahip olan ZS EV satışa sunuldu.

ZS’nin yurtdışında benzinli versiyonu da satılıyor. Yeni MG ZS EV, markanın Londra’da bulunan “SAIC Advanced Design” Stüdyosu ve Şanghay’daki SAIC Tasarım Merkezi tarafından dizayn ediliyor.

ZS EV, önden bakıldığında Mazda SUV modellerini andırıyor. Bunu nedeni ise far tasarımı ve panjurdan kaynaklanıyor. Markanın mirasından ilham alan ve tarihinin verdiği gururla ön ızgaranın ortasını dolduran büyük MG logosu tasarımın en dikkat çekici ögelerinden biri. MG logosunun üzerine bastırdığınızda, zekice gizlenen şarj bağlantı noktası ortaya çıkıyor.

Otomobilin profili boyunca uzanan düzgün yüzeyler alt gövdedeki girinti ve güçlü omuz çizgisi ile hareketlilik kazanırken belirgin çamurluk kemerleri dinamizmi güçlendiriyor. Sportif görünümü destekleyen 17 inçlik modern tasarımlı jantlar aerodinamik yapılarıyla otomobilin menzilini artırıyor. 4314 mm uzunluğa, 1809 mm genişliğe ve 1620 mm yüksekliğe sahip ZS EV kompakt boyutlu çevik ve dinamik bir SUV.

Otomobilin arka kısmında yine iri MG logosu dikkat çekiyor. Önde olduğu gibi arkadaki logoya basıldığında da bagaj kapağı açılıyor. İri stop grubu bagaj kapağına kadar taşıyor. Arka tampon B-SUV’ların birçoğu gibi sportif tasarıma sahip.

MG ZS EV’nin iç kısmında teknolojik bir tasarımla sizi karşılıyor. Orta konsolda buluna 8 inç dokunmatik Multimedya ekranı teknolojik olarak birçok güncel otomobille rekabet edecek düzeyde. Apple CarPlay ve Android Auto uyumlu Multimedya sistemine alışmak kolay ve sizi iyi yönlendiriyor. Gösterge paneli de oldukça net ve grafikleri ile sizi iyi yönlendiriyor. 3 kollu direksiyon simidi sportif kullanımı destekliyor.

Direksiyon simidi üzerindeki butonlara ulaşmak oldukça kolay. Orta konsolun alt kısmında bulunan butonlara ulaşma konusunda da sorun yaşanmıyor. Vites kolu yerine yuvarlak vites seçici kullanılıyor. Alışması kolay seçici sürüş konforunu engellemiyor. Ön ve arka koltuklar konfor konusunda sorunsuz. 448 lt bagaj hacmi bu sınıf için başarılı.

44,5 kWsa kapasiteli su soğutmalı lityum iyon batarya WLTP normuna göre tek bir şarjla 263 km’ye varan bir sürüş menzili sunuyor. WLTP’nin şehir döngüsü ile menzil 372 km’ye ulaşıyor. Ön aksın üzerine monte edilen sabit mıknatıslı senkron elektrik motor 353 Nm anlık tork sağlıyor ve 143 PS’ye eşdeğer 105 kW güç üretiyor. Ön tekerleklere aktarılan güç ile MG ZS EV, 8.2 saniyede 0-100 km/s hızlanmasını tamamlıyor ve 140 km/s azami hıza ulaşıyor.

MG ZS EV ayrıca enerjiyi geri kazanmak ve menzili uzatmak için KERS adı verilen üç seviyeli rejeneratif fren özelliği de sunuyor. Bu sistem sayesinde elektrik motoru, sürücünün ayağını gaz pedalından çekmesiyle, normalde standart fren anında sırasında boşa gidebilecek kinetik enerjiyi elektriğe dönüştürüyor. Elde edilen enerji bataryalara yönlendiriliyor ve sürüş menzilini uzatmak için kullanılıyor. Sürücü, vites kumandasının hemen arkasında bulunan KERS ayar düğmesi ile sürüş tarzına uygun olan üç farklı enerji geri kazanım seviyesinden birini tercih edebiliyor. Birinci seviye, büyük oranda araç freni kullanarak az miktarda rejenerasyon uyguluyor.

ZS EV’yi şarj etmek ise aracın her iki yanından da kolay erişim sağlamak için ön ızgaraya monte edilen CCS ve Tip 2 bağlantı noktası sayesinde çok kolay. CCS soketi, hızlı şarj amacıyla iki ek güç kontağı bulunan ve AC ve DC şarj tipini destekleyen Tip 2 soketinin gelişmiş bir versiyonu.

ZS EV, hızlı şarj özelliği ile 50 kW kapasiteli bir DC şarj istasyonunda sadece 40 dakikada yüzde 80 seviyeye şarj edilebiliyor. ZS EV, evde standart bir 7.4 KW ev tipi şarj cihazı ile yaklaşık 6 saatte tam şarj edilebiliyor. Araç, acil durumlarda standart 3 pinli bir fişle de şarj edilebiliyor.

 

Güncel fiyat listesine ulaşmak için BURAYA tıklayabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz