Test Ettik: Hyundai Tuscon 1.6 Dizel Otomatik

0
108648

Hyundai’nin C-SUV segmentindeki modeli Tucson, yeni 1.6 litre dizel motora sahip otomatik şanzımanlı 4×4 aracını test ettik…

Yeni Tucson, en yeni Hyundai modelleriyle tutarlı bir görünüm yaratmanın yanı sıra sürüş ve sahiplik deneyimine yönelik bir dizi iyileştirme getiriyor.

Bizde bu büyük güncellemeyle, Yeni Tucson’un, Hyundai’ nin en çok satan modeli olmasının yanısıra fiyat konusunda da son derece cazip kalmasını bekliyoruz.

Hyundai Tucson, 2004 yılından bu yana C-SUV sınıfında hatır sayılır oyunculardan biri. Tucson’nun 3’üncü nesli makyajladıktan sonra yeni motor ve şanzımanlar dışında artan teknolojik gelişimiyle tekrar satışa sunuldu.  Dış ve iç mekanındaki dokunuşlarla üçüncü nesil makyajlı Tucson, artık çok daha iddialı bir model haline gelirken genişletilmiş özellikleriyle de Premium rakiplerine göz dağı vermiş oluyor.

Hyundai Tucson, basamaklı ızgarası, LED farları, geniş girişli ön tamponu, ikiye ayrılmış sis farları ve gündüz sürüş lambalarıyla dikkat çekiyor. Ön kısımdaki değişim aracı daha sportif hale getirdi. Arka tarafta da yapılan modern dokunuşlar araca farklı bir hava kazandırdı. Köşeleri yumuşatılan arka farlara LED özelliği eklenirken, tamponun alt kısmı ve egzoz çıkışları da değişen diğer parçalar. Ayrıca, yeni tip 19 inç jantlar sportifliği perçinledi. 

Yeni Tucson, gelişmiş güvenlik özellikleri ve Qi kablosuz şarj sistemi dahil olmak üzere yeni iç mekanıyla da öne çıkıyor. Havalandırma ızgaralarının tasarımı değiştirilirken üzerine eklenen krom kaplamalarla da daha şık bir görünüm elde edilmiş. Kokpitin üst kısmı tamamen değişirken aynı zamanda alt kısımla birleşim yeri de deriyle kaplanarak daha modern ve daha kaliteli bir his sunuluyor. i30 ve Santa Fe modellerinde de kullanılan 8 inç dokunmatik multimedya sistemi de aracın bir diğer yeni özelliği.   

1.6 litre dizel motor ve HTRAC 4×4 Çekiş Sistemi

Hyundai Tucson’un makyajla beraber gelen en önemli yeniliği şüphesiz 1.6 litrelik dizel motoru ve yeni nesil HTRAC elektronik dört tekerlekten çekiş sistemi. 1598 cc hacmindeki turbo dizel motor 136 HP güç ve 320 Nm tork üretiyor. 180 km/s maksimum hız ve 12 saniye 0-100 km/s hızlanma değeri bu sınıf bir araç için yeterli düzeyde. 100 km’de 4.8 litrelik karma tüketimiyle de son derece ekonomik bir tablo çiziyor.

Tucson’un şehirli otomobil konseptinin haricinde off-road kullanımında da kabiliyeti son derece yüksek. Yerden yüksek yapısını her zaman bir avantaj olarak kullanan C Crossover araçlar, aynı zamanda 4×4 çekiş sistemiyle de kullanıcısına hem güven hem de sürüş keyfi yaşatıyor. Tucson bu zevki yeni nesil HTRAC çekiş sistemiyle sunuyor.

Sistem, sol ve sağ tekerlekler arasındaki frenlemeyi kontrol etmek için araç hızını ve yol koşullarını izliyor ve virajlarda veya kaygan yollarda sürüş sırasında güvenliği sağlamak için ön-arka tekerlekler arasındaki denge gücünü sağlıyor. Ayrıca araç sağa veya sola dönerken, tekerleklerdeki fren kuvveti kontrolü ile bozuk yollarda bile maksimum güvenlik sağlanıyor. HTRAC, gaz pedalına uygulanan güç ile en uygun performansı, ön ve arka tekerleklere dağıtıyor. Fakat, Sport modda iken arka tekerleklerdeki güç aktarımını en üst düzeye çıkararak dinamik sürüş hissi sağlıyor. Eco modda ise sadece ön tekerleklerle hareket ederek yakıt ekonomisi elde etmiş oluyor.

Bu sistem, geleneksel 4×4 çekiş sistemleriyle büyük benzerlik gösteriyor. Fakat, HTRAC çekiş sisteminin fonksiyonları ve çalışma prensibi, sürüş moduyla seçilerek dinamizmi değiştirebiliyor. Gösterge tablosundan da ön veya arka lastiklerin ne kadar çekiş yaptığını da takip etmek mümkün. Böylelikle hem sürüş keyfi artırılıyor hem de yakıt ekonomisi ön planda tutulmuş oluyor. 

Ahmet Said ÖZen