ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERDE BATARYADA KİLOYA BAĞLI VERGİ!

0
3242
New Volvo XC40 - exterior

2019 yılı ile beraber değişen vergilendirme sistemlerinden elektrikli otomobillerde nasibini aldı ve lityum pillerde kiloya bağlı vergilendirmeye tabi tutulacağı ortaya çıktı.

Yeni yıl ile birlikte Çevre Kanunu’nda yapılan bir değişiklik neticesinde, elektrikli otomobiller yeni bir vergilendirmeye tabi tutulacak. Bu değişik ile birlikte Türkiye’de satılacak elektrikli otomobil fiyatlarında olacak zamlar kaçınılmaz oluyor.

1 Ocak 2019 tarihinden itibaren Çevre Kanunu’nda yapılan değişiklik ile Türkiye’de satılan elektrikli araç bataryalarına (pil), kilo başına 15 TL vergi alınacak.

Son yıllarda dünya genelinde sektör hibrit ve elektrikli otomobillere yönelmiş durumda. Geçen yıl pazarda oldukça fazla hibrit ve elektrikli otomobil satılmış; Doğa dostu bu araçların satışını teşvik etmek için ülkemizde de çeşitli teşvikler uygulandı. Ancak yeni yıl ile birlikte Çevre Temizlik Kanununda yapılan bir değişiklik; Kamuoyunda ‘Poşet’ Yasası olarak öne çıktı; maddeler arasında elektrikli otomobilleri ilgilendiren önemli bir madde de yer alıyor.


Söz konusu haberde, 29 Kasım 2018 tarihinde yayınlanan ve 9/8/1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 3’üncü maddesinin birinci fıkrasının (h) bendindeki değişiklikte;

“Otomotiv pilleri (Kurşun içerenler hariç)” ve “Lityum içeren araç bataryalarından “kilogram başına 15 lira” ibaresi de yer aldı.

Kanundaki “otomotiv” ve “araç” kelimeleri sektörde tüm yelpazeyi kapsadığı için bünyesinde bir şekilde pil bulunduran ve kullanan tüm araçları vergi alınabilecek hale getiriyor.

Böylece sadece otomobil ya da %100 elektrikliler değil, bisikletten motosiklete, otomobilden kamyonete, otobüsten çekiciye kadar tüm araçlar vergi alınabilir hale geliyor.

Bu araç çeşitliliğinin ötesinde ayrıca dışarıdan şarj edilen veya edilmeyen tüm hibrit otomobillerde de pil bulunuyor. Kanunda işaret edilen “pil” ve “batarya” kelimeleri ise bu otomobilleri de kapsayacağı şeklinde öngörülüyor.

Çevre Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun metni 29 Kasım 2018 tarihinde Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi:

Kanun No. 7153 Kabul Tarihi: 29/11/2018

MADDE 1- 9/8/1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 3’üncü maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“h) Çevrenin korunması, çevre kirliliğinin önlenmesi ve giderilmesi için uyulması zorunlu standartlar ile vergi, harç, katılma payı, yenilenebilir enerji kaynaklarının ve temiz teknolojilerin teşviki, geri kazanım katılım payı, plastik poşet ve plastik ambalaj kullanımının azaltılması, depozito uygulaması, emisyon ücreti, kirletme bedeli ve kirliliğin önlenmesine yönelik teminat alınması ve karbon ticareti gibi piyasaya dayalı mekanizmalar ile ekonomik araçlar ve teşvikler kullanılır. Bu hususlara ilişkin idari ve teknik usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmeliklerle belirlenir.”

Murat BELEN(Fashion4car Elektrikli Otomotiv Editörü)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz