Mercedes-Benz Türk “Çevre Yönetim Sistemi” ile Sektöre Öncülük Etmeye Devam Ediyor

0
681

   Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası, “ISO 50001:2018 Enerji Yönetimi Sistemi Sertifikası” ve “ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Sertifikası” 2020 yılı dış denetlemeleri başarıyla geçti. Ayrıca “ISO 14001 Çevre Yönetimi Sistemi” dış denetlemesinde “Aksaray Enerji Yönetim Sistemi”, fabrikanın güçlü yanlarından biri olarak bildirildi.

Türkiye’deki yatırımlarına 50 yılı aşkın süredir devam eden Mercedes-Benz Türk, sürdürülebilirlik kapsamında yaptığı yatırımlarla da sektöre öncülük etmeye devam ediyor. 2018 yılından bu yana Çevre Yönetimi Sistemi sertifikasına sahip olan Mercedes-Benz Türk; yatırımlarını, ilgili yasal yönetmeliğin gerektirdiği sertifikalara sahip uzmanlardan oluşan Enerji Yönetim Ekibi’nin hazırladığı düzenli raporlamalara uygun bir şekilde gerçekleştiriyor.

Hoşdere Otobüs Fabrikası, toplam enerji tüketimini azaltmaya devam ediyor

Yenilenebilir enerji teknolojilerindeki gelişmeleri yakından takip eden Mercedes-Benz Türk’ün Hoşdere Otobüs Fabrikası, 2019 yılında kurulumunu tamamladığı pilot güneş enerji santrali ile 2020 yılında 138 MWh enerji üreterek, 1.616 ağaç dikimine eş değer miktarda, 85 ton karbondioksitin doğaya salımını engelledi.

Ayrıca gelişen teknolojiyi yakından takip eden Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası, kurulduğu 1995 yılından bu yana kullanılan ve 2019 yılında son versiyonu devreye alınan Bina Otomasyon Sistemi sayesinde; tesis içerisindeki aydınlatmaların ve ısıtma-soğutma sistemlerinin gereksiz yere çalışması engelleniyor. Ortam sıcaklığı ısı kontrol cihazları ile izlenirken; aydınlatmalar, ısıtma-soğutma sistemleri ve pompalar ise zaman programları ile kontrol ediliyor. Isı geri kazanım sistemi ile ısıtma yapılan zamanlarda emilen havadaki ısı geri kazanılarak tekrar ortama veriliyor.

“Enerji Yönetim Sistemleri Uzmanlık Sertifikası” bulunan Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda enerjinin daha verimli kullanılmasını hedefleyen ve enerji kesintisi nedeniyle ortaya çıkabilecek olumsuz çevresel etkileri kaynağından engellemek amacıyla kurulan “Trijenerasyon Tesisi” sayesinde doğalgaz kullanılarak; elektrik, ısıtma ve soğutma suyu elde ediliyor. Bu sistemle elektrik ihtiyacının %100’ü, kış aylarında ise ısı ihtiyacının %40’ı ve yaz aylarında klima amaçlı soğutma ihtiyacının önemli bir kısmı karşılanıyor.

Aksaray Kamyon Fabrikası’nın, 2020 yılında yatırımsız enerji tasarrufu projeleri ile üretim dışı zamandaki enerji tüketimi şimdiye kadarki en düşük seviyeye ulaştı

Son yıllarda yapılan yeni yatırımlar ile Aksaray Kamyon Fabrikası’nın enerji güç kapasitesi %65 oranında artırıldı. Bu yatırımlar kapsamında; fabrika tesislerinde ve binalarda enerji verimliliği yüksek ve otomasyonlu ekipmanlar devreye alındı. Fabrikanın üretim kapasitesinin artırılmasına rağmen, tüm binalardaki altyapılarda otomasyonlaşma ve standartlaşmaya gidilerek Facility Management (FM) 4.0 adlı Merkezi Kontrol Odası aracılığıyla üretimin vardiya sistemine uygun olarak programlanması sağlandı.

Bunlara ek olarak; Aksaray Kamyon Fabrikası, Türkiye’de ilk defa Enerji Yönetim Yazılım Robotu’nu devreye aldı. 2019 yılında devreye alınan bu yazılım robotunun; tüm tüketicileri anlık takip, regresyon hesabı, analizi, tüketim verilerini mail ile bilgilendirme gibi fonksiyonları sayesinde enerji daha şeffaf bir şekilde yönetilmeye başlandı. Aksaray Kamyon Fabrikası, 2019 yılında Mercedes-Benz Türk ailesinde ilk defa, “ISO 50001:2018 Enerji Yönetimi Sertifikası’nı” alan fabrika oldu. 2020 yılında yapılan ISO 50001 ara denetlemesinden de başarıyla geçildi. Sürdürülen enerji verimliliği çalışmaları sayesinde araç başı %35’in üzerinde enerji tasarrufu elde edildi.

2020 yılında imalat zamanında ekipmanların yüksek basınçlı hava, zaman ve hızlarında optimize çalışmalarını yatırımsız yaparak, enerji tüketimleri azaltıldı ve imalat dışı zamanda ise tamamen kapatılarak şimdiye kadar ki en düşük seviyeye ulaşıldı.

“Yeşil Fabrika” olma hedefi doğrultusunda Aksaray Kamyon Fabrikası’nın hol çatısına 1300 kWP gücünde Güneş Enerji Santrali kurulumu için ön görüşmeler yapıldı. Bu güç ile fabrikanın ihtiyacı olan gücün bir kısmı yeşil enerji ile karşılanarak, CO2 gaz salımını azaltması planlanıyor.

2017-2020 yılları arasında Aksaray Kamyon Fabrikası’nın kapalı kullanım alanı 122.321 m2’den 155.540 m2’ye ulaşmasına rağmen, 5E modelinin sağladığı yol haritası ışığında, enerji yoğunluğu hesabına göre, toplamda 451 MWh elektrik enerjisi, 1.785 MWh doğalgaz enerjisi ve 527 tCO2 tasarruf sağlandı.

Aksaray Kamyon Fabrikası “Çevre İzin Belgesi”ni başarıyla yeniledi

2014 yılında aldığı 5 yıllık Çevre İzin Belgesi’nin tarihini uzatmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuran Aksaray Kamyon Fabrikası, bakanlık tarafından yapılan başarılı denetimler ve gerekli belgelerin sunulmasının ardından belge tarihini 2024 yılına kadar uzatmaya hak kazandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz