Ağır hasar sebebiyle onarılamaz duruma gelmiş araçlar pert araç olarak adlandırılıyor. Peki pert araç alım ve satımında alıcıların bilmesi gereken detaylar neler? TÜV SÜD D-Expert son blog yazısında sizler için derledi.
Pert Araç Kontrolü
Geçmiş dönemde herhangi bir sigorta şirketi tarafından, geçirmiş olduğu kaza sebebiyle pert durumuna ayrılmış araçların bir şekilde onarımları sonrasında tekrar kasko poliçesi taleplerine istinaden yapılması pert araç kontrolü olarak tanımlanıyor.
Pert Araç Kontrolünde Amaç Ne ?
Pert Araç Kontrolünde esas alınan durumlar, ikinci el araç ekspertizinden ayrı olarak, aracın geçmiş durumunu kapsamadan sadece mevcut durumunu kontrol etmek ve aracın geçmiş dönemde almış olduğu hasar sonrası yapılan onarımın standartlara uygun yapılıp yapılmadığını, araç donanımlarının, fren sistemlerinin ve yürür aksamlarının faal durumda olup olmadığını tespit etmek amacıyla yapılıyor.
Riskler Detaylı Şekilde Belirtiliyor
Yapılan kontrol sonucunda ilgili araca kasko poliçesi yapıldığı taktirde aracın mevcut durumuyla hangi riskleri barındırdığı bilgisi detaylı olarak ortaya konuyor.
Gerçekleştirilen Kontroller Neler ?
Pert araç kontrolü içerisinde Diagnostik test cihazıyla yapılan genel arıza sorgulaması, fren test cihazı üzerinde ön, arka ve el fren testleri, lift üzerinde mekanik, yürür ve alt aksam kontrolleri, araç iç aksam ve donanım fonksiyonellik kontrolleri, torpido, AirBag ve emniyet kemer kontrolleri, karoseri aksamının genel kondisyon değerlendirmesi ve araç lastik genel kontrolleri gerçekleştirilmektedir.