Geride bıraktığımız sene araç kiralama sektöründe yaşanan değişimi gözler önüne seren 2020 Araç Kiralama Verileri açıklandı. Buna göre site üzerinden en çok kiralama yapılan gün Cuma, en çok kiralama yapılan şehirler ise sırasıyla İstanbul, İzmir ve Ankara oldu. Pandeminin etkisinin hissedildiği rakamlar tüketici alışkanlıklarında yaşanan değişimi de gözler önüne serdi. Buna göre Covid- 19 döneminde araçların bir şehirden alınıp farklı bir şehirde teslim edildiği durumlar önceki yıla göre yüzde 260, aylık kiralamalar ise yüzde 243 arttı.
Buna göre geçtiğimiz sene en çok araç kiralama yapılan şehirler sırasıyla; İstanbul, İzmir ve Ankara oldu. Yapılan her 100 kiralamanın 72 tanesi bu üç il özelinde gerçekleşirken, bu şehirleri Antalya, Muğla ve Adana takip etti.
En çok kiralamanın yapıldığı ofisler ise Sabiha Gökçen Havalimanı, Adnan Menderes Havalimanı ve İstanbul Havalimanı olarak gerçekleşti. Kiralamaların yüzde 43,88’i bu üç lokasyon üzerinden yapıldı. Havalimanları dışında en çok araç kiralanan ofisler arasında İstanbul’da Yenibosna ve Kadıköy; Ankara’da ise Çankaya gibi lokasyonlar ön plana çıktı.
2020’de rezervasyonların en çok yapıldığı gün Cuma olurken, araçların teslim alındığı günler ise Cuma ve Cumartesi oldu. Bir ila üç gün arası araç kiralamaların yüzde 92’si erkekler, yüzde 8’i kadınlar tarafından yapıldı.
En çok tercih edilen araç modelleri…
Ekonomik araçlarda sırasıyla Peugeot 301 – Fiat Egea – Renault Clio gibi modeller tercih edilirken, orta ve üst segment içerisinde en çok kiralanan araçlar ise Peugeot 3008, Volkswagen Golf, Volkswagen Passat ve Nissan Qashqai olarak açıklandı.
Tüketicilerin yakıt konusundaki tercihi ise geçmiş yıllardan farklı seyretti. 2019’da yüzde 24 oranında tercih edilen benzinli araçların kiralanma oranı 2020’de yüzde 70 artarak, yüzde 41 seviyesine ulaştı. Dizel araçların 2020’de tercih edilme oranı yüzde 59 olurken, benzinli araçların 2021’de kiralama oranlarının ise yükselişini sürdürmesi bekleniyor.
Platformu kullananların yüzde 64’ü düz vites araçları tercih ederken, yüzde 36’sı seçimlerini otomatik vites araçlardan yana kullandı. Bu oranlar kadın ve erkek bazında analiz edildiğinde ise kadınların yüzde 55’inin erkeklerin ise yüzde 44’ünün otomatik vites araçları tercih ettiği görüldü.
Araç kiralamada uzun dönem kiralamalar arttı
2020 yılında başlayan Pandemi sürecinin araç kiralama sürelerini etkilediğini ifade eden Yolcu360 CEO’su Umut Yıldırım, uzun dönem araç kiralamalarında önemli oranda artışların yaşandığını ifade ediyor. Yıldırım, “Kiralama sürelerini incelediğimizde pandemi kaynaklı değişimler göze çarpıyor. Örneğin; sitemiz üzerinden yapılan kiralamaların yüzde 60’ı bir ila üç gün arası. Ancak pandemi dönemi ile birlikte en çok artış yaşanan kiralama gün aralığı 30 ve üzeri oldu. 2019’a göre aylık yapılan kiralamalarda yüzde 243 oranında bir yükseliş görüldü. Yine pandemi döneminde araçların bir şehirden alınıp farklı bir şehirde teslim edildiği durumların bir önceki yıla göre yüzde 260 oranında arttı. İzmir- İstanbul, İstanbul – İzmir, Antalya ve Muğla en sık rastlanan lokasyon çiftleri. En uzun mesafede bırakılan rezervasyonumuz ise İstanbul – Van arasında gerçekleşti” dedi.
“Online kiralamaya talep yüzde 30 arttı”
Pandemi dönemi ile birlikte tüketici davranışlarının birçok sektörde olduğu gibi araç kiralama sektöründe de değiştiğini, online kiralamaya olan ilginin arttığını anlatan Yıldırım, “Özellikle 2021 yazında bir önceki seneye göre yüzde 30’a yakın bir oranda online kiralamaya olan talep arttı. Araç kiralama sayılarında da yüzde 107’lik bir yükseliş yaşandı. Özellikle pandemi dönemi ile birlikte misafirlerimizin daha uzun süreli kiralama yaptıklarını da görüyoruz. Covid – 19 öncesi Ocak ve Şubat aylarında ortalama kiralama süresinde bir artış olmazken yılın geneline baktığımızda yüzde 32 oranında daha uzun süreli kiralamaların yapıldığı gerçeği karşımıza çıkıyor” dedi.
Sektörün büyümesini de değerlendiren Yıldırım, “Türkiye araç kiralama sektörü yılın ilk iki ayı (Ocak-Şubat), 2019’a göre yaklaşık yüzde 18 oranında büyüdü. Mart ayı ile birlikte başlayan pandemi döneminin ilk iki ayında (Nisan-Mayıs) yüzde 65 oranında bir küçülme gerçekleşti. Yaz döneminde artan talepler ile birlikte 2019’daki hacme geri dönüldü. Yılın genelinde ise sektörün 2019’a göre aynı hacimde kalarak yaklaşık 3,1 Milyar TL seviyesinde kapandığını görmekteyiz. 2021 yılında kendi ekosistemini oluşturan dünya markalarının sektörü yeniden tanımlayacağını düşünüyoruz. Gelecekte tüketicilerin farklı ihtiyaçlarını tek bir kanal üzerinden yapma istekleri artmaya devam edecektir. Burada yapmamız gereken, ihtiyaçları iyi analiz ederek zaman planlamasını doğru yapabilmek. Pandemi şartlarının olumluya dönmesi durumunda özellikle 2021’in ikinci çeyreğinde talepte oldukça önemli bir artış olacağı kanısındayız” dedi.
“2021’de yeni projeler…”
Bu seneye ilişkin projelerine de dikkat çeken Yıldırım, “Bizim yeni dönem için önemli projelerimizden biri, ülkemizdeki her vatandaşımızın ihtiyacı olduğunda kolayca araba kiralayabileceğini misafirlerimize anlatmamız olacak. Bu bağlamda yeni dönemde halkımıza dokunan birçok proje yürütme çabasındayız. Haritadan doğrudan arama yapabilme, sepet mantığında seçilen alternatif araçların kendi içinde karşılaştırılması gibi araç kiralamayı kolaylaştıracak projelerimiz yeni yılda da hızla devam edecek. Hazırlıklarımızı ve çalışmalarımız bunun üzerine yapıyoruz.
Halkımızın araba kiralamadaki ihtiyaçlarını belirleyip onlara yönelik kolaylaştırmaları süreklilik içinde devam ettireceğiz. Bu noktada iki yönlü bir iletişim ile halkımızdan gelen birçok yeni fikri projelendireceğiz. Yolcu360’ın en önemli özelliği pandemi gibi ani gelişmelerle oluşan çevik ve esnek bir iş akışına, zihinsel ve analitik olarak hazır olması. Bu sayede hedeflediğimiz adaptasyonu başarabildiğimizi görebiliyoruz. Bu bizi önümüzdeki dönemler için cesaretlendiriyor” dedi.