Türkiye lastik sektörünün yerli sermayeli lider kuruluşu PETLAS, 2018 yılı ihracatını 202 Milyon Dolar olarak açıkladı. Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu sıralamasında 95. sırada yer alan PETLAS, ihracatını bir önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 17,6 artırdı. PETLAS, ülkemizin tüm ihracatçıları arasında “En Çok Ülkeye İhracat Yapan” 11. kuruluş olma özelliği taşıyor. ‘Bu Dünya Bizim Memleket’ sloganı ile 2018 yılında 109 ülkeye ihracat gerçekleştiren PETLAS, önümüzdeki yıl çeyrek milyar Dolar’ın üzerinde ihracat hedefliyor.
Dünya üzerinde 100’ün üzerinde ülkeye ihracat yapan Türkiye lastik sektörünün yerli sermayeli lider kuruluşu PETLAS, 2018 yılında 202 milyon Dolar düzeyinde ihracat rakamına imza attı. PETLAS, 2017 yılında 170 Milyon Dolar olarak gerçekleşen ihracatını, yüzde 17,6 artırdı. 2018 yılında toplam 109 ülkeye ihracat gerçekleştiren PETLAS, ülkemizin tüm ihracatçıları arasında “En Çok Ülkeye İhracat Yapan” 11. kuruluş olma özelliği taşıyor.
PETLAS, 2019 yılında çeyrek milyar doların üzerinde, 265 milyon Dolar düzeyinde ihracat gerçekleştirmeyi ve ülkemizin en büyük 50 ihracatçısı arasına girmeyi hedefliyor.
2019 Hedefi Çeyrek Milyar Doları Aşmak
PETLAS’ın ihracatını, 2017 yılına oranla yüzde 17,6 seviyesinde artırarak 202 milyon Dolar’a taşıdığını söyleyen PETLAS Uluslararası Satış ve Pazarlama Müdürü Oğuz Ay, “Hepimize gurur veren bu başarı, bir sonraki hedefimiz için bir sıçrama tahtasıdır. 2019 yılında ihracatımızı 265 milyon Dolar seviyesine taşımayı, ülkemize çeyrek milyar Doların üzerinde ihracat geliri sağlamayı ve Türkiye’nin en büyük 50 ihracatçısı arasına girmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
“Türkiye Lastik Sektörünün Yerli Sermayeli Lideri, Yerli Sanayinin Milli Gücü”
PETLAS’ın Kuzey Amerika’dan Okyanusya ülkelerine, Afrika ve Orta Doğu’dan Kuzey İskandinavya’ya yayılan geniş bir coğrafyada, 109 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini vurgulayan Oğuz Ay, “2005 yılında AKO Grup (Abdulkadir Özcan A.Ş.) tarafından satın alınan PETLAS’ta, satın alma döneminden bugüne dek 650 milyon Dolara yaklaşan yatırım gerçekleşti. Yerli sermayenin sürekli yatırımlarının, yerli Ar-Ge, yerli teknoloji ve yerli iş gücü ile değere dönüşmesi, Türkiye’nin küresel erişimli markası PETLAS’ın büyüme ivmesini güçlendiriyor. Türkiye lastik sektörünün yerli sermayeli lideri olan, ülkemizin en büyük 100 sanayi kuruluşu arasında yer alan PETLAS, yerli sanayimizin milli gücünü oluşturuyor” dedi.
2005 yılında gerçekleşen satın alma ve sonrasındaki yatırımlar sonucunda PETLAS’ın ihracatı, 24 milyon Dolar düzeyinden, yaklaşık 8 katın üzerinde bir artışla 202 milyon Dolar mertebesine ulaştı. PETLAS fabrikasının yer aldığı Kırşehir, bu dönemde Türkiye’de ihracatı en fazla artan il oldu. PETLAS’ın 2005 yılı öncesi 630 kişiye düşen ve giderek eksilme eğilimi gösteren istihdamı da bugün sektörün en yükseği olan 3 bin kişiye çıkmış durumda.
PETLAS’ın önde gelen ihracat pazarları, alfabetik dizilişle şu şekilde sıralanıyor: ABD, Almanya, Avustralya, Azerbaycan, Brezilya, Bulgaristan, Cezayir, Fas, Fransa, Gürcistan, Hollanda, İngiltere, Irak, İspanya, İsveç, İtalya, Meksika, Mısır, Polonya, Romanya, Ukrayna, Yunanistan.
Bilgi için: Süheyla İlhan
PETLAS Hakkında
1976 yılında askeri amaçlı lastikler için dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak amacıyla kurulan PETLAS, 2005 yılında Türk sanayiinin önde gelen kuruluşlarından Abdulkadir Özcan A.Ş. bünyesine katılarak, yapılan yatırımlarla sektörde ağırlığını hissettirdi.PETLAS, yatırımlar sonucu 365 bin metrekarelik kapalı alan ve 4000’e yakın çalışan sayısına ulaşarak, geniş ürün yelpazesi ile dünyanın tek çatı altındaki en büyük lastik fabrikalarından biri olmayı başardı. PETLAS’IN diğer büyük ve Türkiye sanayisi için hayati önem taşıyan başarısı ise gerçek bir Ar-Ge merkezine sahip olması oldu.
Üreticiler, ürün ve üretim teknolojilerinin kopyalanmasını engellemek için teknolojilerini kendi ülkelerinde geliştirerek, yüksek teknolojiye sahip ürünlerin gizlilik içerisinde ve kendi ülkelerinde üretiyor. Kendi ülkelerinin dışındaki yatırımlarını sadece üretim üssü olarak değerlendiren yabancı ya da yabancı ortaklı kuruluşlardan faklı olarak; PETLAS, Ar-Ge merkezinde, tasarım ve inovasyon ofisleri, test merkezi ve test pisti ile yerli teknoloji üreten bir kuruluş olmayı amaçlıyor.
Kendi lastik teknolojisini geliştiren PETLAS, Türkiye’de birçok ilke imza attı, bunlardan bazıları şunlardır: Türkiye’nin; İlk ve tek Uçak Lastiği, İlk Radyal Traktör Lastiği, İlk 18” üzeri “Y” Hız Sınıfı Yüksek Performans Binek Lastiği, İlk Run-Flat Binek Lastiği, İlk ve tek Tam Çelik İş Makinası Lastiği.
Türkiye’nin dışa bağımlılığını kaldırma vizyonuyla hareket eden PETLAS, Uçak, Askeri, Zirai, İş Makinası, Kamyon, Otobüs, Hafif Ticari ve Binek araç lastiklerini içeren, 4 farklı marka altında 2 bin 500’den fazla farklı ürün ile Türk tarım, sanayii, savunma ve ulaşım sektörlerinin hizmetinde.
100’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren PETLAS, kalitesi ve satış sonrası hizmetleri ile Türk üretim sektörünün önde gelen marka elçilerinden biri olarak kabul ediliyor. Aynı zamanda sürdürülebilir, doğayla dost ürün ve üretim teknolojileri üzerine çalışan PETLAS, gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakabilmek için; CO2 salınımını ve temiz su kullanımını azaltmak, zararlı kimyasalların kullanımını engellemek ve düşük yakıt tüketimine sahip lastikler üretmek için adımlar atıyor.