Hint kınası tarihçesini kına ağacı Hınna, Lawsonia İnermis, Henna ve Henne isimleriyle adlandırılır. Bu ağacın kurutulan yapraklarından kına elde edilmektedir.
Kına ağacının anavatanı Hindistandır. Hint kınasının tarihi antik dönemlere kadar uzanmaktadır. Eski Mısır, Yunan, Roma ve orta çağda boya ve ilaç şeklinde kullanılmaktaydı. 5000 sene önce Mısırlılar, ölülerin mumyalanmasından önce ellerine ve ayaklarına uygulamış oldukları keşfedilmiştir. Onları dirilişe kadar koruyup, yol göstereceğine inandıkları söylenmektedir. Kına, ilk olarak süsleme amacından önce çöl insanları tarafından serinlemek için kullanılmaktaydı.
Çöl insanları, bu bitki yaprağını ezerek çamurla karıştırıp elde ettikleri karışımı ellerine ve ayaklarına sürmüşlerdir. Bu şekilde cilt üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturup güneşten koruduğunu keşfetmişlerdir. Sonra kadınlar estetik bir görünüm sağlayabilmek için avuç içlerine ve baş kısımlarına kına yakmaya başlamışlardır. Kınayla yakalanan bu zerafet Arap Yarımadasından, Hindistan ve Fas’a yayılmış daha sonra günümüze kadar gelmiştir.
Hindistan’da kına sürmek için Fildişisinden yapılan ince aletler kullanılırken Fas’ta tahta kullanılmıştır. Şimdi ise hint kınası külah şeklindeki paketlerde uygulanmaya hazır bir halde bulunmaktadır. Günümüzde hint kınası, kına gecelerinin, özel davetlerin vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Kına dövme sanatına bir alternatif olarak bayanlar için vurgulayıcı bir örnek olmuştur. Kınanın asıl rengi kızıldır.
Asla mavi, yeşil, mor, sarı, siyah değildir.Bu renkteki kınalarda rengi elde etmek için bazı katkı maddeleri kullanılmaktadır. Bu da alerjik bir cilt yapısına sahip olan kişilerde reaksiyon gösterebilir. Onun için uygularken mümkün olduğu kadar doğal kına tercih edilmelidir. Kınanın elde kalma süresi kişinin cilt yapısına göre değişiklik göstermektedir. 2-3 günde çıkabileceği gibi 7-8 günde kalabilir.
Emine Hanım, Fashion4car okurları için kendinizden bahseder misiniz?
1978 İstanbul doğumluyum. Evliyim. Dört yaşında Mina adında bir prensesim var. Lise ikiye kadar Ortaköy’de oturdum.İlk okul, ortaokul ve lise biri Ortaköy’de okudum. Lise ikide babamın işleri dolayısıyla Anadolu yakası Kartal’a taşındık. Lise iki ve üçü burada tamamladım. Başörtüsü yasağı nedeniyle Üniversiteye gidemedim, dışarıdan okudum. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunuyum. Mezun olduktan sonra Yüksek Lisans sınavına girdim ve kazandım ama hamileliğim nedeniyle yüksek lisansımı yapamadım.Bu sene yoğunluktan fırsat bulup kaydımı yaptıramadım ama 2018’de İstanbul Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümüne kaydımı yaptırıp ikinci üniversiteyi okumayı planlıyorum.Bunun dışında Prof.Dr. Ahmet Hamdi Turgut Masaj Okulunu birincilikle bitirdim ve masaj uzmanı oldum.Özel bir kursta Estetisyenlik eğitimi aldım. Ayrıca Hint Kınası Tasarımcısıyım.16 yıldır özel bir hastanede Fizik Tedavi yapmaktayım.
Hint Kınasına nasıl başladınız?
Ben de her bayan gibi biraz süse püse düşkünümdür. Hint kınasıyla tanışmam iki yıl önce kendime bir instagram sayfası açmamla başladı. Keşfetteki resimlere bakarken kişilerin ellerine yapılmış olan hint kınalarını gördüm ve çok beğendim. Tabi hemen kendime yaptırdım. Daha sonra bu işi yapan bir arkadaştan 4 saat eğitim aldım. Demek ki yeteneğim de varmış ki çok çabuk kavradım. Yaklaşık bir sene boyunca arkadaşlarıma ve isteyen hastalarıma ücretsiz yaptım. Sonra yaptığım kınalar beğenilince ikinci bir mesleğim olmuş oldu ve ücretli yapmaya başladım.
Katıldığınız eventler nelerdir?
Ben bugüne kadar sosyal yardım projesi içerikli sekiz tane alışveriş festivaline katıldım. Bunlar ERDODER Derneğinin Zorlu Center Raffles Otelde yaptığı alışveriş festivali. Üç defa Ataşehir Sheraton Otelde düzenlenen alışveriş festivali. Çırağan Sarayında düzenlenen alışveriş festivali. Dalyan Clup’ta düzenlenen alışveriş festivali. By Otelde düzenlenen alışveriş festivali. Watergarden’da düzenlenen alışveriş festivali ve Maji Gallery & Decorist’in sahibi Gaye Donay’ın çok özel eventlerine katıldım. Bunun dışında kına gecelerinde ve her türlü organizasyonlarında hint kınası isteyenler için de gidiyorum. 2018’de tabi ki bir sürü proje, festival var ama ben çalıştığım için maalesef hepsine katılamıyorum. Çoğunu geri çeviriyorum. Katılacağım festivalleri yaklaşık 2 hafta öncesinden instagramda @ladyhenna_ emine adlı sayfamda yayımlıyorum. Bilgi almak isteyen herkes sayfamdan benimle iletişime geçebilir.
Nasıl bir çalışma sistemine sahipsiziniz?
Bireysel kına yaptırmak isteyenler için Kartal’da bir cafede yapıyorum. 10 kişi ve üzeri gruplarda ev, iş yeri veya organizasyonun yapılacağı yere gidiyorum. Kına gecelerinde 3 saat kalıyorum. Tabi randevuyla çalışıyorum.
Bu işin eğitimini aldınız mı?
Evet, bu işin eğitimini aldım fakat sadece eğitim almakla da olmuyor. Biraz el becerisi de lazım. Bu eğitimi alan kişilerin hepsi belki az çok kına yapabilir ama hepsi düzgün yapamaz. Piyasadaki kınacılardan da kötü yapanlar var sonuçta. Buradaki hassas nokta, hint kınası asla hata kabul etmez. Yaptığınız model yanlış olunca silip yeniden yapma şansınız yok. Onun için modeli çok düzgün yapmalısınız. Baktığınızda estetik ve düzgün olması gerekiyor. Bir işi severek yaparsanız ondan çok büyük bir haz alırsınız. Ben kınayı yaparken büyük bir aşkla yapıyorum. Sevgiyle yapıyorum. Böyle olunca sonuçlar hep güzel oluyor.