Tesla dan ölümlü kaza! Suçlu kim?

0
6435

Tesla geçen yıl yüksek hızda gerçekleşen ölümlü kazada California Yönetimini suçladı.  Kazada ölen Huang’ın ailesi tarafından Tesla, ihmal nedeniyle dava ederken, gözler Autopilot Tesla Model X’ e çevrildi. Geçen hafta Santa Clara’da açılan dava, Autopilot sisteminin suçlu  olduğunu iddia etti. Autopilot arızalı olduğu ve bu ihmalin Apple mühendisi  ölmesine neden oldu.

Kaza , Ulusal Ulaştırma Güvenliği Kurulu tarafından araştırılmaya devam edilmesine rağmen, kazanın ön detayları dikkatsiz bir sürücüye işaret ediliyor. Bu dava da ayrıca  deforme olmuş bir otoyol bariyeri için California yönetiminin de ihmali araştırıyor…

2017 Tesla Model X P100D’nin şoförü, Wei Lun “Walter” Huang, 23 Mart 2018 sabahı Mountain View, Kaliforniya’da 101 numaralı karayolu üzerinde bu bariyere çarptı. Model X’in tüm ön ucu A direğine kesildi ve araç alev aldı. NTSB’ye göre diğer iki otomobil daha sonra zincirleme kazaya dahil oldu ama diğer araçların yolcuları küçük sıyrıklarla ya da hiç yaralanmadı. Ama Huang orada hayatını kaybetti…

NTSB’ye göre, Huang, otomobilinin Autopilot sistemini (özellikle de Tesla’nın Autosteer ve Trafik Farkında Olma Yolculuğu Kontrolü dediği şey), kazadan önceki son 19 dakika boyunca sürekli bir gerginlik de dahil olmak üzere 32 dakikalık bir yolculuk sırasında dört kez çalıştırmıştı. Huang, Karayolları 101 ve 85 arasındaki bir kavşağa yaklaşıyordu. Ayrıca sol şeritte, şeritlerin ayrıldığı noktada idi. Model X, önündeki aracı artık tespit etmedi. NTSB ön raporuna göre, şimdi doğrudan bariyere giden Huang’ın ayarlanan 75 mil hızına geri döndü. Otomobilin sensörlerine göre, Huang çarpmadan önce direksiyon simidini altı saniye tutmuyordu. Dava, Autopilot sisteminin Huang’ın arabasını şeritte tutması gerektiğini ve Huang’ı yakın çarpışmaya uyarması gerektiğini iddia ediyor. ve ileriye dönük acil durum frenlemesi devreye soktu. Bunların hiçbiri olmadı, dava iddia ediyor. NTSB soruşturması devam ediyor.

Eski Otomatik Pilot Yazılımı Suçlu mu?

Huang’ın ailesi, daha sonra Tesla modellerinin otoyol kavşaklarını tanıma ve belirli bir navigasyon rotası sırasında otomatik olarak çıkış yapma yeteneğine sahip gelişmiş Autopilot yazılımını piyasaya sürmesi nedeniyle, bu sonraki güncellemelerin eski Tesla modellerinin Autopilot sistemlerinde bilinen bir kusur oluşturduğunu iddia ediyor.

CEO Elon Musk’un ABD’deki yarı otomatik bir sistemi (7 Mayıs 2016’daki ilk bilinen Autopilot kazası) kullanan ölümcül kazadan sonra yaptığı yorumlar, Autopilot’un kusurlu olduğu iddiasını destekledi. Musk , Eylül 2016’da , daha sonra yapılan gelişmelerin Florida’da Autopilot’taki bir Model S ile arabanın yolunu geçen bir treyler arasındaki kazaları önleyeceğini söylemişti . Musk, Autopilot müşterilerinin iki hafta içinde belirli kazaları yüzde 50’den fazla azaltacak bir kablosuz yazılım güncellemesi alacağını da söyledi.

Musk, “Nesnenin ne olduğu önemli değil, sadece vurulmaması gereken yoğun bir şey olduğu önemli” dedi, “vizyon sisteminin gerçekten ne olduğunu bilmesi gerekiyor. Bu gerçekten çarpıcı bir gelişme olacak. ”

Huang’ın arabasının çarpışma anında hangi yazılım sürümüne sahip olduğu bilinmiyor. Ancak NTSB, Kaliforniya’nın otoyol bariyerini Autopilot’un iddia ettiği başarısızlıktan daha fazla korumasına neden olabilecek durumuyla ilgili soruşturmayı bitirinceye kadar, Huang’ın arabasının kazayı önleme veya hafifletme yeteneğine sahip olup olmayacağını maalesef bilinmiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz