Almanya’nın ilk ‘e-Otoyolu’nda Elektrikli Kamyonlar Yola Çıktı

0
12575
VW Group'un Scaniası, eHighway denemesinden yararlanmak için özellikle R450 Hybrid kamyonunu üretti.
VW Group'un Scaniası, eHighway denemesinden yararlanmak için özellikle R450 Hybrid kamyonunu üretti.

     Siemens’in de desteklediği e-Otoyol projesinde elektrikli kamyon Volkswagen Grubunun Scania markasıyla Almanya’da hayat buldu.Proje, Scania R450 Hybrid  teknolojisi ile ürettiği kamyonla diğer şehirlerde kullanmak üzere tasarımın şekillendirilmesine devam ediliyor.

Birçoğumuz, üstten geçen elektrik hatlarından yararlanan bir tren ya da otobüse rastladık peki bunun TIR ve kamyon versiyonu nasıl olurdu? Cevap Almanya’dan geldi.

 Kamyonların teknolojisi geliştirilmeye devam ederken sisten hali hazırda Hybrid motora sahip Scania kamyon  elektrikli alanda giderken elektrikle yolda ilerleyecek ve aynı zamanda akülerini şarj edecek. tavan rayları elektrikli alandan ayrılında hybrid motoru aküdeki elektrikle yol almaya devam edecek.Almanya’daki ilk e Highway (e-Otoyol), elektrikli araçların hava kirliliğine katkıda bulunmadan karayolu üzerinde inmelerine yardımcı olacak .

 

1. Salı günü Almanya’nın Hessen eyaleti, elektrikli kamyonlara seyahat ederken yük vermek amacıyla kullanılan elektrik hatları ile ilk e-otoyol hattını açtı.

Siemens'in geliştirdiği platformda bir kamyonun bu hatlardan çıkan tüm enerjiden yararlanmak için bükülmüş bir TV anteninden daha fazlasına ihtiyacı var.
Siemens’in geliştirdiği platformda bir kamyonun bu hatlardan çıkan tüm enerjiden yararlanmak için bükülmüş bir TV anteninden daha fazlasına ihtiyacı var.

Evet şuan da hala pilot aşamasında ama heyecan yarattı.      Frankfurt yakınlarındaki sadece 10 Km uzunluğunda bir otoban bölgesini kapsıyor, ancak teknolojiden faydalanabilecek kamyonların etrafında çalışan normal trafikle çalışacak. Hybrid motora sahip Scania kamyon  elektrikli alanda giderken elektrikle yolda ilerleyecek ve aynı zamanda akülerini şarj edecek. tavan rayları elektrikli alandan ayrılında hybrid motoru aküdeki elektrikle yol almaya devam edecek.  2022 yılına kadar orada kalacak. Bu noktada Alman hükümeti projenin kapsamını genişletip genişletmeyeceğini belirleyecek.

 

Tıpkı diğer ulaşım yöntemlerinde gördüğünüz havai elektrik hatları gibi çalışıyor. Elektrikli bir kamyon, iletken çubuklarını elektrik hatlarına kadar uzatarak, enerjinin hatlardan aracın akülerine akabileceği bir bağlantı oluşturarak, yalnızca elektrikle çalışacak kadar enerji veriyor. Otomobil sistemden ayrıldığında, hibrit sistemi normal şekilde çalışacaktır. Güçten yararlanmak için kamyonların saatte 90 km’den (yaklaşık 56 mil / saat) daha hızlı hareket etmemesi gerektiğine dikkat çekmek önemlidir. Elbette, her kamyon bu işi yapacak donanıma sahip değildir, bu yüzden Almanya, e-otoyol için özel olarak bir hibrit kamyon inşa etmek için VW Group ile ortaklık yaptı.

EHighway teknolojisinin arkasındaki şirket “Siemens”. Bu sistem için çok büyük faydalar olduğunu söylüyorlar. Alman karayollarındaki kamyonların yüzde 30’unun elektrikli hale getirilip yenilenebilir enerjiye güvenmesi durumunda, ülkenin atmosfere 6 milyon mt karbon dioksit dökmekten kaçınabileceğini belirtildi. Daha az makro ve daha mikro ölçekte, Siemens otoyolda 100.000 kilometre  sürüş yapan 40 tonluk bir kamyonun yıllık yakıt maliyetlerinde 20.000 euro (yaklaşık 140.000 TL) tasarruf sağlayabileceğini söylüyor.

Siemens, Los Angeles’taki Elektrikli Araç Sempozyumu’ndaki sistemi gösterdiğinden en az 2012’den beri e-Otoyol teknolojisi üzerinde çalışıyor. 2016 yılında İsveç e-Otoyol’in kurulumunu 2 Km uzunluğunda bir karayolu üzerinde gerçekleştirdi . Ertesi yıl, Siemens, Los Angeles ve Long Beach limanları arasında Kaliforniya’da bir e-otoyol kurdu. Otomobilleri aynı sisteme sokmak çok zor olurdu çünkü kamyonlarla otomobiller arasındaki yükseklik tutarsızlıkları, ikincisinin uygun şekilde uzun (ve uygun şekilde tehlikeli) pantograflara sahip olmasını gerektiriyordu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz