İtalyan ve Fransız firmalarının birleşmesi dünyanın dördüncü en büyük otomobil üreticisi olacak…
Fiat Chrysler Automobiles ve Peugeot’nun sahibi olduğu Groupe PSA, dünyanın dördüncü büyük otomobil üreticisini oluşturacak olan birleşme kararından onay çıktı.
İtalyan ve Fransız şirketleri, 50-50’lik bağlantının yıllık 8,7 milyon araç satışı, 170 milyar avroluk gelir ve 11 milyar avronun üzerinde faaliyet karı sağlayacak bir şirket kuracak. Şirketlerin fabrika kapanması olmadan 3.7 milyar avroluk tasarruf ve diğer faydalar yaratması bekleniyor.
PSA genel müdürü Carlos Tavares, yeni şirketin genel müdürü olacak ve Fiat başkanı John Elkann ise başkan olacak. Markalar, FCA’nın Jeep SUV’ları, Dodge Pikapları ve lüks Maserati’ten PSA’nın Citroen aile arabalarına ve Vauxhall minibüslerine kadar sürecek bir birliktelik kurmaya kadar uzanıyor.
Anlaşmaya varılan anlaşma, FCA ile PSA’nın Fransız rakibi Renault arasındaki benzer bir birleşme girişiminin düşmesinden sonra geldi. Bu durumda da Renault’nun en büyük hissedarı olan Fransız hükümetinin müdahalesini suçladı.
Fransız devleti, 2014 yılında otomobil üreticisini kurtardıktan sonra PSA’nın% 12’sine de sahipti. Ancak, başarısız Renault teklifi, Japon otomobil üreticisi Nissan’la ittifakı nedeniyle karmaşıktı. Analistler yeni anlaşmanın gerçekleşeceğine daha güveniyor.
FCA’nın CEO’su Mike Manley, iki şirketin liderlerinin “kişisel bir ilişki” ye sahip olduğunu ve anlaşmanın “akıllı endüstri konsolidasyonu” için zorlayıcı bir fırsatı temsil ettiğini söyledi. Yetkili, birleşmenin Perşembe günü yatırımcı çağrısında kendi yapısal sorunlarının bazılarını çözmesine yardım edeceğini de sözlerine ekledi.
Her iki kurul da anlaşmayı Çarşamba gecesi yapmayı kabul etti. Kanada Kraliyet Bankası’ndaki (RBC) bir analist olan Tom Narayan’a göre, Fransız hükümetinin FCA ile Renault arasındaki önerilen birleşmeyi destekleme konusundaki önceki isteksizliği göz önüne alındığında, anlaşmanın hızı bir sürpriz oldu. PSA’nın son dönemdeki güçlü performansı, Fransız hükümetinin bir anlaşmayı kabul etmesini kolaylaştırabileceğini söyledi.
Yeni şirket tarafsız bir yer olan Hollanda’da kurulacak, ancak Paris, Milano ve New York’ta borsa listelerini koruyacak ve Fransa, İtalya ve ABD’deki büyük ofislerde “önemli varlıkları” koruyacak.
Anlaşma, yıllarca süren görüşme çabalarının ardından , PSA’nın% 12.2’sini elinde tutan Peugeot ailesinin, FCA’nın% 29’una sahip olduğu şirketi Exelli ailesi ile güçlerini birleştiren iki büyük otomobil yapım hanedanını birleştirecek. FCA patronu John Elkann ise hanedanlığın bir parçası olacak.
PSA’nın teknolojisine erişim, FCA’ya gelecek yıl başlaması gereken sıkı Avrupa karbondioksit emisyon düzenlemelerine uymak için daha kolay bir yol sağlayabilecek. ..
Birleşmeyle ilgili ortak açıklamada, “Groupe PSA ve FCA işletmelerini birleştirme planı, iki şirketin üst düzey yönetimleri arasındaki yoğun tartışmaları takip ediyor.
“Her ikisi de, fırsatları başarılı bir şekilde yakalayabilmek ve yeni çağın hareketlilikteki zorluklarını etkin bir şekilde yönetebilmek için bir endüstri lideri yaratacak cesur ve kararlı bir hareket için zorlayıcı bir mantık olduğu inancını paylaşıyor.”