ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERİ GERÇEKTEN TANIYOR MUYUZ?

0
59150

Elektrikli otomobiller konusunda ne kadar bilgiliyiz?

Elektrikli otomobiller hakkında herkes doğru veya yanlış konuşmaları oluyor ama gerçekten bu konuyu araştırıyor muyuz?

Elektrikli otomobillerin geçmişi yüzyıllar öncesine kadar dayanıyor, aslında İYM olarak adlandırdığımız benzinle ve dizel otomobillerden önce elektrikli otomobiller vardı. O eski tarihlerde dahi elektrikli otomobiller önemli bir yere sahipti.

Şimdi günümüzde elektrikli otomobiller konusunda bir konuşma geçince insanlarımızın büyük çoğunluğunun sorduğu klasikleşen 3-4 soru var. Peki bu sorular ne?

*Full batarya ile kaç km giderim?

* Otomobilin bataryası ne kadar sürede şarj oluyor?

*Batarya dolum maliyeti ne kadar?

*Aracımı nerede şarj ederim?

Gibi sorular en çok sorulanlar.

Bunlara bir cevap verelim ve sonradan gerçekten hala bu sorular gerçekten sıkıntılı mı, değil mi birlikte karar verelim.

Sırası ile cevaplayalım soruları;

*Günümüz güncel elektrikli otomobillerini düşününce şu an da bir elektrikli otomobil ile en kötü 300 km menzilimiz oluyor. Bu menzil gerçekten oldukça fazla ve bir günde gerçekten max kaç 100 km yol dahi yapsak geriye fazlasıyla menzilimiz kalıyor.

* ‘Otomobilin bataryası ne kadar sürede şarj oluyor?’ evet diğer sorunlardan öte insanlar için en büyük dert yandığı soru bu, dürüst konuşmak gerekirse biraz haklı olabilirler. Ama bir de olaya başka bir çerçeveden bakalım;

Otomobilimiz hızlı şarj istasyonunda ortalama 1-1,5 saatte full oluyor. Uzun bir yola çıktığımızda bu kadar bekleme süresi hiçbirimizi mutlu etmiyor. Ama olayı şöyle düşünün ve kendinize şöyle bir soru sorun,

Bir yılda kaç kez şehir dışına çıkıyorum? Bence en önemli soru bu, büyük çoğunluğumuz yılda ortalama 3-4 kez şehir dışına çıkarız ve geriye kalan zamanımızın büyük çoğunluğunu şehir içinde geçiyoruz. Bence bu kadar az şehir dışına çıktığımızı düşününce bu kadar bekleme süresi için biraz tolerans vermekten zarar gelmez, hem unutmayalım ki uzun yollarda molalar her zaman gereklidir.

*’Batarya dolum maliyetim ne kadar?’  Tüm sorular bir yana en önemli soru bence bu! Ekonomik olarak para gerçekten değerli bir evi düşününce ufacık bir tasarruf bile bize yararlı olur ve cebimizden paralarımız ne kadar az çıkarsa insan o derece mutlu oluyor. Kendimde emin bir şekilde söyleyebilirim ki elektrikli otomobiller bur da benzinli otomobillere farkı çoktan attı. Örnek vermek gerekirse 92 bG lik Renault ZOE de 45 kWh’lık batarya var ve 1 kW elektrik ev kullanımı 0.46 kr yani düz hesapla çarparsak 20 TL’lik maliyet ile 300 km yol yapabiliyoruz. Bu muhteşem bir şey değil mi?

* Otomobilimi nerede şarj ederim? Son sorumuza gelince hani bunun için çok kısa bir cevap vereceğim. Hepimizin bir telefonu var, ve onu şarj etmek için nereyi kullanıyorsak oradan şarj edebiliriz. Kısaca elektrik olan her yerde, yanımızda taşıdığımız uygun adaptörler ile aracımızı şarj edebiliriz. Tabi burada ev tipi şarj ile normal şarj istasyonları arasında süre bakımından epey bir fark var ancak normal bir telefonunuzu bile şarja takınca hemen hemen bir saatte doluyor. Koskoca otomobilin süresinin fazla olmasına tepki gösteremeyiz.

Ben burada bugün bu 4 soruya cevap verdim eğrisiyle doğrusuyla, tabi daha birçok soru sorulabilir. Ancak şapkamızı önümüze alalım ve biraz düşünelim gerçekten elektrikli otomobiller ile ilgili sıkıntılar bu cevaplar ile biraz olsun yorumunuzu değiştirdi mi?

Murat BELEN(Fashion4car Elektrikli Otomotiv Editörü)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz