Elektriklinin En Yıldızlısı: Mercedes-Benz EQC 400

0
10547

Fashion4car Test Ekibi’nin konuğu elektrikli otomobillere yıldız takan Mercedes-Benz’in elektrikli ve dört tekerden çekiş sistemine sahip olan modeli Mercedes-Benz EQC 400.Mercedes EQC, gece ışıl ışıl ön görünümü ile içten yanmalı motorlu SUV kardeşlerinden ayrılıyor. 2 elektrikli motorla 4×4 çekiş sistemine sahip olan aracın yüksek torku dikkat çekiyor.

Mercedes’in ilk elektrikli aracı EQC, modern tasarımı ve yeni teknolojileri ile dikkat çekiyor. Mercedes tasarım diline eklenen EQ yani Mercedes’in elektrikli araçlar tasarım dilinin de eklenmesi ile ortaya farklı bir model çıktı.

Mercedes EQC’nin ön kısmı birçok elektrikli araçta olduğu gibi düz bir zemine sahip yani hazla hava giriş ızgarası kullanılmıyor. Önden bakıldığında farları ve ızgarayı çevreleyen siyah panel dikkat çekiyor. Bir ilk olarak siyah panelin üst kenarı fiber optik bir hat ile dolduruluyor.

Söz konusu hat, gündüz farlarını birbirine bağlamasıyla karakteristik bir Mercedes-Benz özelliği olarak öne çıkıyor. Bu yapı karanlıkta neredeyse kesintisiz bir ışık bandı oluşturuyor. Standart olarak sunulan MULTIBEAM LED teknolojili farların iç yuvaları ve tüpleri çok parlak bir siyah renge sahip.

Beyaz zemin üzerine mavi şeritler ve mavi tonlardaki MULTIBEAM gibi zıt renk vurguları bu modelin yeni EQ ailesinin bir üyesi olduğunu teyit ediyor.

Yandan baktığımızda SUV çizgilerine sahip aracın arkaya doğru tavan çizgisin eğimli olması araca sportif bir görünüm kazandırıyor. Arka kısımda da ince kırmızı şeridin stop grubunu birbirine bağlıyor. Egzoz çıkışı olmayan ve difizörlerin kullanıldığı arka tampon sportif bir görünüm sunuyor.

Mercedes EQC’nin iç mekanına girdiğinizde tanıdık geliyor. İçten yanmalı Mercedes SUV versiyonlarına benzer bir tasarım sunan EQC’nin kokpitinde kullanılan komple ekran gösterge paneli ve multimedya sistemini yekpare olarak sunuyor.

Araçtaki gösterge paneli sürücü odaklı bir kokpit mimarisi ortaya koyarken, Mercedes-Benz markasının karakteristik kanat profili sürücü bölgesinde kesintiye uğrayarak asimetrik bir görünüm sergiliyor.

EQC, MBUX – Mercedes-Benz Kullanıcı Deneyimi ile donatılıyor. EQ için optimize edilmiş olan navigasyon, sürüş modları ve şarj süresi gibi bilgiler de yine MBUX üzerinden kontrol edilebiliyor ve ayarlanabiliyor.

Standart geniş ekranlı dijital kokpitinin sol tarafındaki gösterge panelinde, EQC sürücüyü bir EQ karşılama animasyonuyla karşılıyor. Soldaki gösterge hızı ve hemen altındaki bölgede ise şarj durumu ve menzil gösteriliyor. Sağdaki ekranda ise güç üretimini ve enerji geri kazanım seviyesi gösteriliyor.

Ekranlar hızlanma anında araç ile doğru orantılı bir dinamizm ile hareket ediyor. Her iki göstergede beyaz bir bant, EQC’nin hız ve gücüne ilişkin görsel bir canlandırma yapabiliyor. Ayrıca ekranda şarj durumu ile ilgili bir bölüm bulunuyor.

Geniş ekranlı dijital kokpitin sağ tarafındaki multimedya ekranının ana menüsünde belirli ekran ve ayarlara erişim sağlamak üzere özel bir EQ bölümü bulunuyor. Burada şarj akımı, enerji akışı ve tüketim bilgisi yer alıyor. Navigasyon ekranı ise şarj istasyonlarının yerini gösteriyor.

MBUX’un en güçlü yönlerinden biri, “Hey Mercedes” anahtar kelimesi ile etkinleşen doğal konuşmayı anlama yeteneğine sahip akıllı sesli komut sistemi. Sistem, navigasyon hedef girişi, telefon aramaları ve müzik seçimi de dahil birçok bilgi ve eğlence fonksiyonunun yanı sıra iklimlendirme veya aydınlatma gibi sayısız fonksiyona da kumanda edebiliyor.

Otomobillerdeki geleneksel sesli kontrol sistemleri, kullanıcıların belirli sabit komutlarını algılıyor. Ancak doğal konuşma tanıma özeliği sayesinde MBUX’un LINGUATRONIC sesli komut sistemi hemen hemen her türlü komutu tanımlıyor ve EQ’ya özel olanlar da dahil olmak üzere, bilgi ve eğlence ile araç fonksiyonlarına yönelik neredeyse tüm cümleleri anlıyor. Örneğin, “En yakın şarj istasyonunu bul” komutu kadar “Menzilim ne kadar?” sorusu da sistem tarafından algılanıyor.

Mercedes-Benz modeli EQC 400 4MATIC’te tamamen yenilikçi bir değişken dört tekerlekten çekiş sistemi devreye giriyor. Sistem her bir aksta birer adet olmak üzere iki adet kompakt elektrikli motordan oluşuyor. EQC böylece dört tekerlekten çekişli bir aracın sürüş karakteristiğini sunabiliyor.  Ön ve arka akstaki elektrikli motorlar toplam 408 HP güç ve 760 Nm torku kullanıma sunuyor.

EQC’ye, NEDC normuna göre 80 kWh kapasiteye sahip olan lityum-iyon bataryalar enerji sağlıyor. Elektrikli araçların tüketim ve menzil değerleri kullanım şartlarına göre değişkenlik gösteriyor.

EQC, sürücüsünü her biri farklı karakteristiklere sahip COMFORT, ECO, SPORT ve INDIVIDUAL olmak üzere dört farklı sürüş programı ile destekliyor.

Sürücü ayrıca direksiyon simidinin arkasındaki vites değiştirme kulakçıklarını kullanarak enerji geri kazanma seviyesini de yönetebiliyor. Performanslı bir sürüş tercih edilmesi durumunda ise, bataryanın aracın alt kısmına konumlandırılmış olması, otomobilin yol tutuşunu ciddi anlamda arttırıyor.

EQC’nin bataryası, alternatif akımı doğru akıma çeviren su soğutmalı bir dahili dönüştürücü sayesinde ev tipi prizden veya halka açık alanlarda şarj edilebiliyor. Wallbox ve kamuya açık şarj istasyonlarında saatte 7,4 kW’a kadar şarj imkanı sunan dahili dönüştürücünün kapasitesinin, 2021 yılı içerisinde ise 11 kW’a yükselmesi planlanıyor.

Bir Mercedes-Benz Wallbox kullanarak şarj etmek, şarj süresini yerel güç kaynağına oranla üç kat hızlandırıyor. DC şarj istasyonlarında ise CCS ile şarj süresi daha da kısalıyor. EQC, şarj çıkışına bağlı olarak hızlı şarj istasyonlarında 110 kW’a kadar şarj edilebiliyor.

Batarya yüzde 10’dan yüzde 80’e sadece 40 dakikada doluyor. EQC 400 4MATIC, 180 km/s maksimum hıza sahip. Otomobilin 0-100 km/s hızlanma değeri ise 5.1 saniye.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz