Fashion4car test ekibi, B sınıfı otomobillerden hibrit seçenekleri ile öne çıkan iki modeli karşılaştırdı: hyundai i20 ve Suzuki Swift. Dizel motorların hayatımızdan çıkmaya başlaması ile hibrit motorlar gündeme gelmeye devam ediyor. Hyundai i20 ve Suzuki Swift’in hibrit motorlu versiyonlarını karşılaştırdık.
Değişen dünya da sürdürülebilirlik konusunda emisyon kuralları sertleştikçe alternatif motor seçenekleri gündeme geldi. Bir zamanların ekonomik tercihi dizeller yavaş yavaş ortadan kalkmaya başladı. Artık ekonomik motor denildiğinde akla hibrit motorlar geliyor.
Bunun en büyük nedeni yüzde 100 elektrikli motora sahip araçlar şu an sadece lüks sınıf veya motor teknolojilerinden dolayı pahalı fiyata sahip. Yakın gelecekte Dacia markası ekonomik elektrikli otomobillerle bu sınıfı hareketlendireceğe benziyor. Hibrit motorlu araçlar bu geçiş döneminde daha çok ilgi çekecek gibi görünüyor.
Bu karşılaştırmamızın konukları benzer hibrit teknolojisine sahip küçük Hyundai i20 ve Suzuki Swift. Her ikisi de şık ve ekonomik.
İzmit’te üretilen Hyundai i20, yenilenen sert bakışlı tasarımı ile karşımızda. Suzuki Swift ise geçtiğimiz yıl yeniledi. Daha sportif görünüme kavuşan yeni i20, öncüsünden 5 mm daha uzadı ve 4040 mm’ye yükseldi Swift’in uzunluğu ise 3845 mm. 1775 mm’lik genişlik ile i20, rakibi Swift’e oranla 40 mm daha geniş. Bagaj hacmi 352 litre olan i20, 265 lt olan Swift’e göre daha avantajlı.
Dış görünüş olarak iki otomobilde sınıfında dikkat çekiyor. Swift daha yumuşak bir görünüm sunarken, i20 ön kısımdan itibaren her an öne atılacak gibi duruyor.
Swift’in LED farları rakibine oranla daha yuvarlak hatlara sahip. 6 köşeli sportif panjur krom çıta ve Suzuki logosu ile şık bir görüme sahip. Tamponun alt kısmında sis farlarını birleştiren ızgara sportif bir görünüm sunuyor.
Hyundai markasının yeni tasarım anlayışının ilk öncülerinden olan i20, daha ince ve çok daha sert far tasarımı sunuyor. Panjurla birleşen çatık farlar iri hava girişlerine sahip olan panjurla birleşiyor. Bağımsız sis farları ve tampon altında difizör gibi görünen bölüm i20’nin sportif tasarımını destekliyor.
Swift’in C sütununda gizlenen arka kapı kolu otomobile tek kapı hissi veriyor. Yan kısımda bolca kullanılan kat çizgisi i20’ye sportiflik katıyor.
Arka kısımda i20 ön tarafta olduğu gibi agresif ve çatık kaşlı. Z şeklinde yanan park lambaları araca karakteristik bir görünüm sunuyor. Swift arka kısımda da sadeliğini koruyor. Tek parça gibi görünen stop grubu i20’nin tasarımını rakiplerinden bir adım öne taşıyor.
İç mekan konusunda her iki rakipte modern çizgiler sunuyor. 4 kollu direksiyon simidi i20’ye farklılık katıyor. Üst donanım seviyelerinde hayalet ekrana sahip olan i20 bu konuda öne çıkıyor.
Swift’in anahtarsız giriş ve çalıştırma özelliği i20’nin üst sınıf donanım seviyelerinde mevcut. Her iki rakibinde orta konsolunda bulunan ekran sürüş keyfini artırıyor. Swift’in Android tablet ekranına alışmak kolay. Sportiflik konusunda iç mekanda Swift daha fazla dikkat çekiyor. 3 kollu direksiyon simidi ve direksiyonun arkasındaki kulakçıkla vites değiştirme imkanı bu hissi destekliyor. Koltukların yan destekleri de Swift’i sportiflik konusunda öne çıkartıyor.
Hyundai i20’de kullanılan Turbo beslemeli 1.0 litrelik benzinli motor 48V hafif hibrit sistemi motora destek oluyor. Bu motor 0,4kW gücünde 48 Volt’luk Lityum-İyon bataryaya sahip. Bu batarya, aracın stepne havuzunda konumlandırılmış ve kullanılan sistem 12kW gücündeki hibrit jeneratörü ile kayış sistemini tahrik ediyor.
Araçtaki 48V hibrit sistemi, ilk marş harici start esnasında kayışı tahrik ederek motorun ideal yanma öncesi konumuna gelmesini sağlıyor. Böylece, motoru daha erken devreden çıkartmak, daha yüksek devirde devreye almak, motoru rölantiye alarak ya da kapatarak süzülme yapmak mümkün oluyor. Normal 1.0 litre turbo motora kıyasla yüzde 10’a kadar daha az yakıt tüketiyor.
Swift Hibrit, mild hibrit olarak bilinen Suzuki Akıllı Hibrit Teknolojisi (SHVS) ile donatılıyor. Plug-in hibrit otomobillerde yer alan büyük batarya grubu ve elektrik motoru, Suzuki Swift Hibrit’te yerini; içten yanmalı motoru destekleyen bir entegre marş alternatörü (ISG) ile fiş şarjına gerek duymayan 12 Volt’luk lityum iyon bataryaya bırakıyor.
Enerji geri kazanım verimliliğini artırmak için kapasitesi 3Ah’den 10Ah’ye yükseltilen yeni lityum-iyon batarya ve kendi kendini şarj eden hibrit sistem, yakıt verimliliğini daha da artıyor. Sistem, araç üzerindeki entegre marş alternatörü olarak görev yapan ISG ünitesi aracılığıyla marş anında, kalkış esnasında ve torka ihtiyaç olduğu zaman devreye giriyor. ISG hem bir jeneratör hem de marş motoru görevi görüyor ve kayışla motora bağlanıyor. İlk hareket ve hızlanma esnasında motora destek veren ISG, aynı zamanda fren anında oluşan mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürüyor. Frenleme sırasında oluşan enerji 12 Volt’luk bataryada depolanıyor. ISG ünitesi, ürettiği 50 Nm tork değeriyle Dualjet motora destek oluyor, 2,3 kW güç üretiyor.
Hyundai i20’de kullanılan 998 cc hacmindeki 3 silindirli motor 100 PS güç ve 173 Nm tork üreten motor 7 ileri otomatik şanzımanla sunuluyor. 172 km/s maksimum hız ve 11.4 saniye 0-100 km/s hızlanma değerine sahip olan otomobil ortalama yakıt tüketimi ise 4.7 lt/100 km.
Suzuki Swift’te kullanılan 1197 hacmindeki 4 silindirli motor 6000 d/d’da 83 PS güç ve 2800 d/d’da 107 Nm tork üreten motor CVT şanzımanla sunuluyor. 175 km/s maksimum hıza sahip olan otomobilin 0-100 km/s hızlanma değeri ise 12.2 saniye. Suzuki Swift 4.1 lt/100 km ortalama yakıt tüketimi ile dikkat çekiyor.
Her iki otomobilde dizel motorlu B segmenti otomobiller kadar ekonomik kullanım sunuyor. Dizel motorlardan çok daha çevreci olmaları da büyük avantajları. Merak edenler için Hyundai i20’nin pilleri bagajda yedek lastik havuzunda yer alırken, Swift’in pillerinin bir kısmı sürücü koltuğunun altında bir kısmı da motor kaputunun altında torpido gözünün arkasında bulunuyor.
Hyundai i20, hibrit motor dışında 1.0 lt turbo ve 1.4 lt atmosferik benzinli motorlarla satılıyor. Suzuki Swift ise sadece testte kullandığımız 1.2 lt hibrit motorla satılıyor.