Sürüş İzlenimi: Cupra Leon Plug-In Hibrit ” İspanyol Boğası”

0
733

Fashion4car Test Ekibi’nin hızlı bir konuğu var: Cupra Leon Plug-In Hibrit! Cupra Leon, 245 HP gücündeki hibrit motoru ile performansın yanı sıra sportif tasarımı ile gözde bir otomobil. Tasarımı gücü ve HB kasa yapısı ile HB ve sportif otomobil severleri hedefliyor. Cupra Leon’un dış görünüşü ve iç mekanı da ruhundaki performans çizgilerini yansıtan tasarıma sahip.

Seat’ın sportif modelleri için yarattığı Cupra ismi artık farklı bir marka haline geldi. Cupra markası sadece Seat’ın modellerini sportif hali ile geliştirip üretiyor. Seat’ın performans departmanının geliştirdiği Cupra modelleri artık yollarda yerini alıyor.

Cupra Leon, Avrupa ile yakın zamanlarda Türkiye de satışa sunuldu. Seat Leon’un 4’üncü nesli ile aynı alt yapıyı ve görünümü kullanan Cupra Leon, güncel VW Golf’te de kullanılan MQB Evo platformu üzerine geliştirildi.  Cupra Leon, Seat Leon’dan farklı motor seçeneklerine sahip; Cupra biri hibrit 2 farklı benzinli motorla Türkiye’de satılıyor. 1.4 e-Hybrid 245 HP DSG ve 2.0 TSI 300 HP DSG motor seçenekleri Cupra Leon’u Seat Leon’dan ayırıyor.

Test aracımız Cupra Leon 1.4 e-Hybrid 245 HP DSG, Seat Leon’la aynı tasarımı paylaşsa da gözle görülür farklar var. Otomobilin dış tasarımında bakır renk hakim. Sportif altıgen panjurun ortasında yer alan Cupra logosu bakır rengin ilk başlangıcı oluyor. Tamponun altında kullanılan bıçak şeklinde spoyler görevi gören çıkıntılar gövde renginden farklı. Tamponun alt kısmında bulunan panjur da sportif karakteri destekliyor. Kaput öne doğru çıkıntılı. LED teknolojisinin kullanıldığı modern far yapısı kaputun iç kısmında kalarak sert bir ön görünüm sunuyor.

Cupra Leon’un Hibrit motoru fişe takılarak şarj edilen (PHEV) tip olduğundan sol çamurluktaki depo kapağı otomobilde kafa karışıklığına neden oluyor. Yan kısımda Aero tasarım 19 inçlik jantların ortasındaki Cupra logosu ve etrafındaki bulunan detayların bakır rengi oluşu bütünlük sağlıyor. Ön jantlardan görünen Cupra logolu fren kaliperleri otomobilin performansına gönderme yapıyor. Brembo fren sistemi gücü yansıtan detaylar arasında yerini alıyor.

Cupra Leon’un bagajı boyunca uçtan uca uzanan “Infinite LED” arka farlar, sportif bagaj yapısı ile aracın dinamik kimliğini vurguluyor. LED aydınlatmalar ve arka spoiler ise hareketli çizgiler oluşturuyor. Bagaj kapağında yer alan bakır Cupra logosunun zemini karbon görünümlü. Arka tampon Seat Leon’a göre oldukça sportif. Bunu nedeni ise Cupra Leon’un arka tamponunda kullanılan difizör ve bakır rengi sağ ve solda ikişer çıkışlı egzoz sistemi.

 

Cupra Leon’da VW Grubu diğer modellerde de görmeye başladığımız birçok detayla harmanlanan iç mekanda modern ve sportif bir hava estiriyor. Cupra Leon’un sportif direksiyonu markaya özel tasarlanmış.  10.25 inç gösterge paneli kişiselleştirme konusunda bir çok rakibinden daha fazla imkan sunuyor.

Orta konsolda yer alan 10 inçlik dokunmatik dijital ekran sayesinde orta konsolda neredeyse tuş ve düğme bulunmuyor. Cupra Leon eksiksiz bağlantı özelliklerine sahip ilk modeli. Full Link teknolojisiyle kullanıcılar ister Apple CarPlay isterse Android Auto özelliğini kullanarak dijital yaşamlarına da erişebiliyor. Böylece kullanıcılar telefonda bulunan kişi listelerine, müziklerine ya da navigasyon sistemine rahatça ulaşabiliyor. Orta konsoldaki ekran aracılığı ile Hibrit motorun verilerini ve dilerseniz iki motordan birini tercih etme şansı buluyorsunuz.

Cupra Leon 1.4 e-Hybrid 245 HP DSG’de kullanılan benzinli ve Plugin Hybrid motor otomobile can veriyor. 1395 cc hacmindeki benzinli motor 5000 d/d’da 115 HP güç ve 1500 d/d’da 250 Nm torkk üretiyor. Elektrikli motor ise 116 HP güç ve 330 Nm tork üretiyor. İki motorun birleşiminde ise 245 HP güç ve 400 Nm tork elde ediliyor. VW kökenli Plugin Hybrid’li motor seçeneklerinde 1.5 lt motor yerine 1.4 lt motor tercih ediliyor. Şanzıman olarak da 6 ileri DSG otomatik şanzıman tercih ediliyor.

Elektrikli motorun pilleri fişe takılarak şarj ediliyor. Ev tipi şarj dışında şarj ünitesi kullanılarak da piller doldurulabiliyor. Şarj tipi DC olamadığı için istasyonda hızlı şarj seçeneği olsa bile otomobilde AC şarj sistemi olduğu için 4-5 saat şarja bağlı kalmanız gerekiyor. Elektrikli motorun şarjı 50-60 km ile sınırlı. Otomobilin iki motoru aynı anda çalıştığında elde ettiği performans oldukça etkili. Şarjı idareli kullanarak Cupra Leon’un performansını yüksek seviyede kullanabilirsiniz. Otomobilde farklı sürüş modları sayesinde sportif ve ekonomik kullanım tercihi yapabiliyorsunuz.

Sportif kullanımda süspansiyon ve direksiyonun hisleri sizi baştan çıkartabilir. Sanal da olsa egzoz sesi bu keyfi daha da katlıyor. 225 km/s maksimum hız ve 6.7 saniye 0-100 km/s hızlanma değeri performans beklentisini karşılıyor.

Detaylar için BURAYA tıklayabilirsiniz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz