Fashion4car Test ekibinin konuğu B SUV segmentinin yeni temsilcisi Hyundai Bayon. Türkiye’de üretilen üçüncü Hyundai modeli olarak yollara çıktı. Hyundai i20 ile aynı platformu kullanan Bayon, B-SUV pazarında rekabete dahil oldu.
Büyüyen SUV pazarının etkisi Türkiye’de de görülmeye devam ediyor. Tüm markalarda olduğu gibi Hyundai’de de sedan pazarı olarak görünürken yavaş yavaş SUV otomobillerin çoğaldığını görüyoruz. Bu rekabette B-SUV, ulaşılabilir fiyat performansı ile tüketiciye cazip geliyor. Hyundai bu sınıfta Kona ile ilerlerken, Bayon modeli ile de rakiplerinden pazar payı almayı hedefliyor. Kona, sadece dizel motor ve yakın zamanda elektrikli motor seçenekleri ile satılıyor. Bayon ise sadece benzinli motor seçenekleri ile satılacak. 1.4 lt ve 1.0 lt turbo motor seçeneği sunulacak. Bir başka benzinli motor ise 48V 1.0 lt hibrit motor seçeneği bulunuyor.
Bayon, i10 ve i20 gibi Türkiye’de üretiliyor ve yaklaşık 40 ülkeye ihraç edilecek. Hyundai Assan fabrikasından çıkan ilk SUV olan Bayon, platformunu paylaştığı i20’den daha yüksek bir yapıya sahip. Bayon, i20’ye göre daha uzun olduğu için iç mekanda da farklılık yaratıyor.
Hyundai Bayon’a önden bakıldığında güncel Kona’yı andırıyor. Far yapısı Citroen modellerini de çağrıştırıyor. Kaputla panjur arasındaki ince gündüz farları ve alt tarafta bulunan farlar dağınık bir ışık düzeni sunuyor.Bayon’da kullanılan iri panjur Hyundai’nin yeni tasarım dilini yansıtıyor. Ön tamponun alt kısmındaki gri renkli bölüm ise otomobilin karakteristik SUV kimliğini pekiştirmiş oluyor.
Bayon’a yandan baktığınızda dinamik bir omuz çizgisi dikkat çekiyor. Kama şeklindeki bu sert ve keskin çizgi otomobilin önden arkaya kadar sert ve sportif görünmesini sağlıyor. Tavan rayı, marşpiyele doğru farklı renk ve çamurlulardaki siyah plastik kaolama otomobile SUV havası katıyor. Platformunu paylaştığı i20’den oldukça farklı görünen Bayon’un C sütunu alışılmış Hyundai tasarım anlayışından farklı.
Aynı şekilde stop gurubu da başka bir Hyundai’ye benzemiyor. Özgün bir tasarım sunan stop grubu bumerang şeklinde ve stopların arasındaki ince çizgi oldukça sportif bir arka görünüm sunuyor. LED stop grubu otomobilin önü kadar arka tasarımında konuşulmasını sağlıyor. LED stop lambalar gibi gri renkli difüzör de bu canlı bölümü destekleyen bir diğer unsur.
Bayon, i20’ye oranla daha ferah bir iç mekan sunuyor. Kokpitse platform kardeşi ile aynı tasarıma sahip. Hyundai’nin yeni 4 kollu direksiyon simidi otomobile şık bir hava katıyor. Üst donanım seviyelerinde bulunan 10.25 inçlik gösterge paneli test aracımızda da mevcut. Bu ekran otomobile oldukça lüks bir hava katıyor. Aynı şekilde yine üst donanım paketinde bulunan 10.25 inçlik multimedya ekranı oldukça işlevsel. Bu ekran gösterge paneli ile başarılı şekilde birleştirilerek sanki tek ekran gibi bir yapı sağlanıyor. Bu ekran dışında 8 inçlik Bose Pack multimedya sistemi de Bayon’da sunuluyor. Bu ekranda oldukça şık şekilde otomobilin içine monte ediliyor.
Test otomobilimiz otomatik şanzımana sahip olmasına rağmen pedallar metalik renkli ve oldukça sportif. Bayon’un ön ve arka koltukları konfor konusunda beklentileri karşılıyor. Arka koltuk geniş ailelerin ihtiyacını karşılayacak türden. Bayon’un bagaj hacmi 411 lt ve arka koltuklar yatırıldığında 1205 lt’ye kadar çıkıyor. Bu hacimde bir ailenin ihtiyacını karşılayacak türden.
Bayon’un üst donanım seviyesinde güvenlik ekipmanları üst sınıf otomobilleri aratmıyor. Sürücü yorgunluk tespiti, şeritten ayrılma uyarısı, şerit ve yol takip asistanı, ön çarpışma önleme yardımcısı (yaya ve bisiklet algılayıcılı) ve uzun far asistanı gibi donanımlar güvenlik konusuna verilen önemi gösteriyor.
Hyundai Bayon’da kullanılan 1.4 lt motor teknolojik anlamda 1.0 lt turbo motora oranla geride kalıyor. Türkiye’de vergi sistemi yüzünden tüketiciye daha uygun araç satabilmek için bu tür motorlar hala kullanılıyor ve iş yapmaya devam ediyor. Bayon’da kullanılan 1368 cc hacmindeki atmosferik motor 100 PS güce ve 134 Nm torka sahip. 6 ileri otomatik şanzımana sahip olan test aracımızın maksimum hızı 176 km/s.0’dan 100 km/s hıza ise 13.7 saniyede çıkıyor. 6 ileri otomatik şanzıman 1.4 lt’lik motorda sunulurken, 1.0 turbo beslemeli motor ve aynı motorun hibrit versiyonunda 7 ileri DCT şanzıman sunuluyor. Test otomobilimizin yakıt tüketimi ise 6.6 lt/100 km.