Sürüş İzlenimi: Suzuki Vitara Hibrit 2021

0
1165

Fashion4car Test Ekibi’nin test konuğu Suzuki Vitara’nın Hibrit versiyonu. Suzuki Vitara 30 yılı aşkın zamandır hayatımızda. Yeni Vitara makyajın ardından hibrit motor ile gündeme geldi. Hafif hibrit teknolojisi ile Vitara daha çevreci hale geldi.

Suzuki Vitara yakın zamanda makyajlanarak satılmaya başlandı. 2021 yılında sadece hibrit motorla satılacak olan Vitara, düşürülen emisyon değerlerini ile rekabette kalmaya devam ediyor. Vitara’da yapılan makyajla yenilenen farlar şık görünümü destekliyor. Mavi şerit eklenen farlar hibrit motora vurgu yapıyor. Makyaj panjur ve tamponu da olumlu yönde değiştirdi. Tamponda kullanılan gündüz farları ön tamponun köşelerine dikey olarak yerleştirildi.

Vitara’nın yan kısmında 17 inç çapındaki parlak jantlar Viatara’ya şık bir hava katıyor. Makyajın arka kısımda etkisi LED teknolojisine sahip ve kırmızı renkli stop grubu ile modernize edilen tampondan ibaret.

Suzuki Vitara’nın içine girdiğinizde makyaj öncesinden çok farklı olmadığını görüyorsunuz. Birkaç noktada renk ve malzeme kalitesi değişirken orta konsoldaki ekranın da biraz küçüldüğünü ve 9 inç olduğunu görüyoruz. Ekranda kullanılan multimedya sistemi de güncellenerek rekabete uygun hale getirildi.

Direksiyon simidi Suzuki’nin klasikleşen öğeleri arasında. Direksiyon üzerindeki butonlarla aracın detaylarına ulaşmak kolay. Göstergelerin ortasında bulunan 4.2 inçlik ekrandaki bazı verilere ulaşmak için gösterge panelindeki 2 çubuk şeklinde butonu kullanmak gerekiyor.

Otomobilin sürücü ve ön yolcu koltuğu konfor konusunda sorunsuz. Arka koltukta da yeterli baş ve diz mesafesi sunuluyor. Üst donanım paketinde sunulan cam tavan sunroof özelliğine de sahip. Suzuki Vitara’da kullanılan 1.4 lt turbo benzinli motora ilave olarak Swift modellerinde kullanılan 12V Hibrit sisteme benzer bir prensibe sahip olan yeni 48V hibrit güç-aktarma sistemi kullanıyor.

Sistem hafif tasarımıyla dikkat çekerken tüm bileşenleriyle aracın toplam ağırlığına 15 kg’dan daha az ekliyor. Suzuki’nin yeni ve daha yüksek güce sahip sistemi, 48V lityum iyon batarya, entegre marş jeneratörü  ve aydınlatma, ses sistemi ve klima gibi daha düşük voltaj gerektiren donanımları beslemek üzere 48V-12V (DC / DC) dönüştürücü olmak üzere son derece gelişmiş bileşenlerden oluşuyor.

Hem bir jeneratör hem de marş motoru görevi yapan ISG, sisteme kayışla bağlı ve 2.000 d/d’dan 3.000 d/d’ya kadar 235 Nm ek tork kullanıma sunarak hızlanma anında içten yanmalı motoru destekliyor. Kompakt ve yüksek performanslı lityum iyon batarya, yavaşlama ve fren anında geri kazanılan elektrik enerjisini depoluyor ve entegre marş jeneratörü tarafından yönetilen start stop fonksiyonunda sistemi besliyor.

Batarya ve DC / DC dönüştürücü ünitesi, ağırlık dağılımına yardımcı olmak için ön koltukların altına yerleştiriliyor. 48V sistem ayrıca yeni tork doldurma kontrolü ve tork yükseltme özelliklerine sahip. Bu çözüm, hızlanma esnasında elektromotorun torkuyla içten yanmalı motorun torkunu destekleyerek sürüş hissini artırıyor.

Sistem, motor ECU’su, motor devri ve gaz kelebeği konumuna bağlı olarak sürücünün ne zaman hızlanacağını tespit ediyor ve içten yanmalı motoru desteklemek üzere elektromotoru devreye sokuyor. 48V sistem, sürücünün isteği üzerine hızlanmayı da destekleyebiliyor. Elektromotor, benzinli motora gecikmeden ek tork sağlayabildiğinden, tork doldurma kontrolü özelliği sürücü gaza hızlı bir şekilde bastığında devreye giriyor.

Egzoz tarafındaki eksantrik mili geleneksel bir Hidrolik VVT ile kumanda ediliyor. Dual VVT sistemi, motorun çalışma koşullarına bağlı olarak hem giriş hem de egzoz supap zamanlamasını sürekli olarak değiştirerek motor performansını iyileştiriyor. Elektromotor tahrikli emme VVT, motor yağı sıcaklığı ve motor devrinden bağımsız olarak zamanlamayı daha yumuşak bir şekilde değiştirebiliyor. Suzuki tarafından  geliştirilen ve Suzuki’ye ait bir teknoloji olan Boosterjet, küçük hacimli motor ve yüksek tork üretimi sağlayan turbo besleme ile yakıt verimliliğini iyileştiriyor ve sürüş keyfini artırıyor.

K14D motorun Boosterjet turbo beslemesi henüz 2.000 d/d’dan itibaren maksimum torkunu kullanıma sunmaya başlıyor, alt devirlerden itibaren yüksek çekiş gücü üretmeye başlıyor, tork eğrisini optimize ediyor ve tam gazda hızlanma anında çok daha dengeli ve homojen bir hızlanma sağlıyor.

6 ileri otomatik şanzıman ve 4X4 çekiş sistemine sahip olan test aracımız olan Suzuki Vitara 1.4L BOOSTERJET 48V SHVS Mild Hybrid’in maksimum hızı 190 km/s. Araç 0’dan 100 km/s hıza 10.2 saniyede çıkıyor. Ortalama yakıt tüketimi ise 6.2 lt/100 km.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz