Ds5 ile seyahat Günlüğü:
Bursa’ ya Uçakla gittik Dersiniz
Citroen bünyesinde başlı başına bir markaya dönüşen DS markasından 2016’da tamamen yeni bir görünüme kavuşan DS5 ile Bursa yollarına çıktık.
Yola çıktığımız andan itibaren tavanda konumlandırılmış kumanda tuşları ile kendinizi pilot gibi hissetmenizi sağlıyor. İçeride size o hissi yaşatırken dışında da ilk bakışta kaslı ve geniş görünümü ile bir Hatcback’ den ziyade, Wagon-Sedan karışımı gibi gözüken araç ön yüzde kalın krom ızgara çerçevesi, led destekli xenon far yapısı ve kaputun ortasında ki belirgin çizgileri dikkat çekiyor.
Ayrıca kaputun yanından a sütununa uzanan ve kelebek cam ile ayrılan kısmın tasarımsal anlamda benzeri yok. Araç artık başlı başına kendine özgü bir model olduğunun sinyallerini böylece veriyor. Fransız PSA grubun premium markası olarak tanımlanan markanın amiral gemisi bu ünvanı hak ediyor.
Önce dış tasarıma bakalım; LED ve Xenon teknolojilerinin ortak kullanıldığı farlar artık tamamen yeni bir tasarıma sahip. Boyutlar açısından araç 4,53 m uzunluğa, 1,85m genişliğe ve 1,51 m yüksekliğe sahip. Yeni tasarım önden, arkadan ve profilden bakıldığında hemen farklılığı ile göze çarpıyor. Özellikle arka kısımda tampona entegre çift egzoz çıkışı sportif duruşu ile dikkat çekiyor.
Otoyol da bize yaşattığı uçan halı hissinden Cumalıkızık sokaklarında da mahrum kalmıyoruz. Her ne kadar yolların taşlı, dar zemininde ilerlesenizde o konfor sabit kalıyor. Bursa’da ve İstanbul’da ara sokaklarda bile karşılaştığımız en güzel anlardan biri de sürekli gözlerin üzerinizde olması.
Seyahatimiz boyunca sessiz ve güçlü motorun ve uyumlu şanzımanın farkını hissettik. Motor açısından araç ülkemizde şu anda tek motor olarak 1.6 Benzinli THP 165 HP Tam Otomatik EAT6 şanzımanla satılıyor. Bu şanzıman grupta daha önce Peugeot da 508 ve 308 ailelerinde de kullanılmış ve beğenilmişti. Bu anlamda Motor-Şanzıman uyumu başarılı aracı yormuyor.
Yol boyunca, otomobile her bindiğimde kokpitte sürücü ve yolcu odaklı dizayn adeta uçak kokpiti izlenimi sunuyor. Bu da size güzel bir ayrıcalık hissettiriyor.
Bu hissi tavan tasarımında da görüyoruz ve özel olarak tasarlanmış cam tavan, üç ayrı gözden oluşan 0,58 m²’lik bir alanı ve bu alanı ayıran tuş takımları ile uçak kabini hissini arttırmış.
Ayrıca araçta Aydınlatma gözleri ayrı ayrı kapatılarak gündüz ve gece sıradışı, kişisel bir ambiyans oluşturulabiliyor.
İç alanda da şık gösterge panelleri, kullanımı kolay tuş ve düğmeler sürücü ve yolculara ferah ve geniş bir alan sağlıyor . Benim bu anlamdaki eleştirim ise gösterge panelinde kullanılan kırmızı rengin artık çok demode kalması, burada dijital gösterge paneli kullanılabilirdi. Bunun bir örneğini Yeni 308’ lerde görmüştük.
Yolculuğu güzel kılan etkenlerden bizi ise hiç tartışmasız müzik ve ses sistemi,Yeni DS5, touch drive arayüz ve yüksek sürüş teknolojisi ile geliştirilmiş multimedya özellikleri ile donatılmış.Bu anlamda Fransız marka Premium sınıftaki Alman rakipleri ile mücadele de kendine bir yol çizmeye çalışmış.
Gayet ekonomik bir sürüş izlemedik açıkçası ama performanslı kullanımda da size şaşıracağınız bir yakıt tasarrufu sağlıyor. Biz Osman Gazi Köprüsü ve Bursa Otoyolunu kullanarak gittik, kısa ve güzel bir yolu tercih ettik ama İstanbul’ da şehir içi kullanımda da aynı tasarrufla karşılaştığımızı belirtmek isterim.
.
Araçta bulunan multimedya ekranı ile telefondaki hemen hemen her uygulamayı çalıştıra biliyorsunuz.Üstelik bu sistem ios ve Android ortak tabanlı.Bu bir artı ve avantaj.
Araçta güvenlikte ön planda tutulmuş bunlar arasında; Kör nokta uyarı sistemi ,Şeritten ayrılma uyarısı, akıllı çekiş kontrolü, yokuş kalkış desteği ve bunun gibi onlarca yeni güvenlik özellikleri var. Aracın standartlarında; Elektronik fren dağılımı ve acil durum fren desteği,ABS ve ESP ve Şerit İhlal Uyarı Sistemi mevcut.
Bütün bu özellikler yol tutuş ve konfor için düşünülmüş ayrıca 10 hoparlörlü Denon Hi-Fi sistemi ve 9+1 hoparlörlü CD MP3 RDS sistemi aracı mini bir konser salonuna dönüştürmek için düşünülmüş.7 inçlik dokunmatik ekran hem sistemi hemde multimedya ve navigasyonu kullanmak için ideal . Ancak biraz daha büyük olsa fena olmazmış. Orta konsoldaki klasik saat stili yine tasarımsal farklılıklardan, ön dashboardın malzeme kalitesi ise gayet güzel ve yumuşak.Güneşte bozulmayacak çeşitlerden.
İç alanda dikkat çeken bir başka yön süspansiyonun rahatlığı darbeleri tamamen emen ve oldukça sessiz çalışan süspansiyon sistemi ile konforlu sürüşler yapmak mümkün. Ancak araç asfalt için ideal bozuk yol koşullarında uzun kullanımlar yürüyen aksamda sıkıntılar doğurabilir birde iç mekandaki saklama gözleri biraz yetersiz gibi gözüktü. Bir diğer handikap olabilecek nokta ise 468 litrelik bagaj hacmi geniş aileler için yeterli olmamak ile birlikte segmentin standartlarını karşılıyor.
Yolculuğumu genelde iki kişi olarak yaptık. Ve yolumuz çoğu düz. Yükümüz de yok denecek kadar az iken ki yakıt sarfiyatımız;
Şehir İçi Tüketim: 7,8 lt/100 km
Şehir Dışı Tüketim: 5,1 lt/100 km
Ortalama Tüketim: 6.1 lt/100 km
Olarak gerçekleşti.