Sağlıklı Yaşam Üzerine Harika Öneriler

0
2103

Sıklıkla karşılaştığım sorulardan biri şu: Sürekli diyet mi yapıyorsunuz? Aslında bu sorunun cevabı “evet.” Ama bu demek değil ki sürekli elimizde hesap makinesi kalori hesabı yaparak yaşıyoruz. Zaten sadece kalori hesabı yaparak beslenmek doğru beslendiğimiz anlamına gelmez. Sağlıklı ve aktif bir yetişkinin, günlük kalori alımı cinsiyete ve aktivite yoğunluğuna ve metabolizma hızına bağlı olarak göre farklıdır, her birey için amacına uygun olmak üzere alması harcaması gereken ideal bir kalori miktarı vardır.

Bu kalorilerin hangi besinlerden geldiği daha önemli. Yani şekerden aldığımız kaloriyle sağlıklı karbonhidratlardan ve yağlardan aldığımız kalori miktarı aynı olabilse de, vücudumuza olan etkileri son derece farklıdır.  Şöyle söyleyeyim, paketinde “sadece 100 kalori!” yazan bir çikolata, gözümüze ne kadar “masum” görünürse görünsün, 200 kalorilik yulaf, fıstık ezmesi ve meyve karışımından daha tehlikelidir! Diyet aslında beslenme programı anlamına gelir.

 

Fakat birçoğumuz bunu zayıflama listesi olarak algılarız.

Diyet yapmak sadece zayıflama amaçlı değildir. Sağlıklı ve amaca uygun beslenmek başlı başlına bir diyettir ve diyeti bir yaşam tarzı haline getirdiğimizde sadece fiziksel olarak daha fit ve güzel bir görünüme sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda daha sağlıklı ve enerjik bir vücuda sahip olduğumuzu fark ederiz.

Günümüzde vücut geliştirme sporunun eskiye göre daha sağlıklı ve bilinçli bir şekilde yapıldığını görebiliyoruz. Bu noktada ise vücut geliştirme sporu ile uğraşanların yedikleri ve içtiklerine dikkat etmeleri gerekir fakat henüz bu yolun başında olan kişiler, bu yiyecekler konusunda neleri ne şekilde tercih edeceklerini çok fazla bilmediklerinden dolayı da yağlanma hakkında çok fazla bilgi sahibi değiller.

Beslenme, sporcu için oldukça önemlidir.

Bu tüm sporlarda bu şekildedir ancak vücut geliştirme ile uğraşan kişilerin bu konu üzerinde daha dikkatli olmaları gerekir. Eğer ki bir antrenman programına dahilseniz o zaman bunu mutlaka doğru beslenme ile desteklemeniz şarttır. Bunu yapmadığınız takdirde de beklediğiniz olumlu sonucu almanız gerçekten zordur.

Vücut geliştirmede beslenmenin ilk faydalı olduğu konular arasında kaslarınızın birleştirilmesi gelmektedir. Bu nedenle kaslar gelişim sürecinde olduğu için doğru besinlerin ve doğru miktarda üstelikte zamanında alınması gerekir yani size şu şekilde örnekleyebiliriz.

Antrenman sonrasında kaslar büyük ölçüde yorulacağı için enerji kaybı meydana gelecektir bu enerji kaybının nedeni ise protein düşüklüğüdür sizin bu kaslarınıza kaybetmiş olduğu proteinleri yeniden kazandırmanız için protein ağırlıklı beslenmeniz gerekir.  Bu nedenle de bu denge korunarak hangi besinin ne zaman alınacağını çok iyi bilmeniz gerekmektedir.

Vücut geliştirme asla programsız olmaz bunun için kendinize evde yapacaksanız bir program uygulamalısınız zaten spor salonunda bu işi yapıyorsanız onlar sizin için bir program hazırlayacaktır.

Bu programlar gelişi güzel olarak hazırlanmaz bunlarda da bazı püf noktalar vardır ve bu noktalar ise kilonuz, antrenmanda sonra yemeniz gereken besinler, asla tüketmemeniz gereken besinler, bol su içmek gibi aklınıza gelebilecek birkaç başlıktan oluşmaktadır.

Beslenmede en önemli konuların başında kalori ve protein miktarları gelmektedir bunun içinde kilonuz önemlidir. Kas yapımınızı destekleyecek olan kalori miktarıdır.

Sağlıklı bir insan vücudu için oldukça önemli bir yere sahip olan protein, vücut geliştirme sporları ile ilgilenenler için, ayrı ve daha fazla önem taşımaktadır.

Peki sıklıkla duyduğumuz protein nedir? Tam olarak ne işe yarar? ve Proteinin vücut geliştirme sporu ile uğraşanlar için önemi nedir? Farklı özelliklere sahip olan proteinler, vücutta birçok görevin sağlıklı bir şekilde yerine getirilebilmesi için önemlilerdir. Örneğin hemoglobin protein oksijenin gerekli yerlere taşınmasına yardımcı olurken, antikor protein ise kimyasal etkilerin hızlı ve doğru bir şekilde yerine getirilmesine yardımcı oluyor.

Proteinleri oluşturan yapı taşları aminoasitlerdir.

Proteinlerin temel taşı olan aminoasitlerden elzem aminoasitler( BCAA dediğimiz), vücut tarafından üretilmediği için dışarıdan alınmaları gerekir.

Sporcunun her gün ihtiyaç duyacağı protein miktarı, kişinin vücut yapısına ve fiziksel aktivitelerinin yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Normal sağlıklı bir bireyin günlük alması gereken protein miktarı, kişinin kendi kilosuna göre değişir. Bu kilo başına 1.0 gram civarı görülmektedir. Ancak fiziksel aktivitelere dayalı sporlarla uğraşanların günlük protein ihtiyaçları, normal bireylere nazaran daha fazladır.

 

Fitness sporları ile uğraşanlarda kilo başı protein ihtiyacı 1.5-2.0 gram olarak görülmektedir. Normal antrenman koşullarında ve özellikle yeni başlayanlar için protein ihtiyacı, protein açısından zengin besinlerle karşılanabilirken, yoğun tempolu ileri aşamada vücut geliştirme sporu yapan sporcu besin ihtiyacını karşılayabilmek için, protein tozlarına da ihtiyaç duymaktadır. Whey protein tozları da doğal protein ihtiyacını karşılar. Sentetik ürünler olmadığı için günlük protein ihtiyacının bir kısmını protein tozlarından karşılayıp spor yapmak kas inşası için oldukça faydalı ve pratik olur.

 

 Selin NALINCI

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz