SÜRÜŞ İZLENİMİ: Fark Yaratan Elektrikli: Hyundai Kona EV

0
828
Hyundai Kona EV elektrik

 Fashion4car Test Ekibi’nin Harika bir konuğu var:” Hyundai Kona EV”.   Hyundai Kona EV’nin uzun menzilli versiyonun sürüş izlenimi bize harika bir deneyim yaşattı. Hyundai Kona EV 64 kWh bataryası ile tek şarjda 484 km yol gidiyor.  204 PS güç üreten Kona Ev, 7.6 saniyede 100 km/s hıza çıkıyor.

Güney Kore’nin otomotiv devi Hyundai’nin güçlü elektrikli aracı Kona Electric, B-SUV sınıfındaki ilk elektrikli otomobil özelliğini taşıyor. Ülkemizde makyajlanmış hali ile yakın zamanda piyasaya çıkan Kona EV, ilk olarak 2018 yılında üretildi.

Yeni Hyundai Kona Electric

Türkiye’de benzinli ve dizel motorlu Kona modelleri yıllardır satıldığı için elektrikli versiyona göz çabuk alışıyor. İki farklı motor seçeneği ile ülkemizde satılan Kona EV, iki farklı menzil mesafesi sunuyor. Hyundai Kona EV 100 KW (395 km) ve 150 KW (484 km)  motor seçeneği ve Progressive adı verilen tek donamım seviyesi ile satılıyor.

 

Kona EV’nin görünümü içten yanmalı motorlu kardeşlerine göre farklılık gösteriyor. Bunda soğutma sistemlerine ihtiyaç duymaması ve aerodinamik anlamada daha az sürtünme kat sayısında ihtiyaç duymasından kaynaklanıyor.

Otomobilin ön tarafında tamponda neredeyse hiç hava giriş ızgarası yok. Böylece hava akışı daha etkin hale geliyor. Makyajla birlikte LED gündüz farları ve yeni logo şekli ile ön kısım değiştirildi. Şarj portu logonun alt tarafından sol tarafa alınarak asimetrik bir görünüm sağlandı.  Yeni ve daha keskin farlar, otomobilin yan tarafına doğru dik bir şekilde uzanıyor. Yüksek aydınlatma kapasitesine sahip bu ön farların iç çerçevesi, artık çok yönlü reflektör (MFR) teknolojisiyle beraber geliyor.

Hyundai Kona EV elektrik

Kona EV, içten yanmalı kardeşlerine oranla 12 mm daha yere yakın. Bu iki araç yan yana geldiğinde ancak fark ediliyor. Elektrikli otomobillerin birçoğunda olduğu gibi Kona EV’nin de jantları da kapalı şekilde tasarlanarak aerodinamiye katkı sunuyor.

Arka tamponda ise otomobilin genel görünümüne anlam katmak için yatay gri çizgili difüzör kullanılmış. Bu çizgiler şıklığı korurken aynı zamanda yeni yatay olarak uzatılmış arka stoplar da ön kısmın şık görünümünü devam ettirmiş oluyor.

Hyundai Kona EV elektrik

İçten yanmalı ve hibrit motorlara sahip diğer kardeşleri gibi Yeni Kona EV de önceki versiyondan 40 milimetre daha uzun. Buna rağmen piller yüzünden 42 lt azalan bagaj hacmi 332 lt düşüyor. Arka koltukta da baş mesafesinde hissedilmeyecek kadar azalma var.

İç mekanda Kona içten yanmalı ve hibrit kardeşleri ile bazı yerlerde benzerlik gösterirken bazı yerlerde ayrışıyor. Yeni Kona Elektrik, diğer Hyundai modellerinde de kullanılan 10,25 inç dijital gösterge paneline sahip. Direksiyon simidinin arkasındaki vites kulakçıklarını görmek insanı ilk başta şaşırtıyor. Bu kulakçıklar sürücünün rejeneratif frenlemenin yoğunluğunu ayarlamasına izin veriyor.

Orta konsolda bulunan 10.25 inç AVN multimedya ekranı da diğer Kona modellerinden alışkın olduğumuz detaylardan biri. Orta konsolun alt tarafı Kona EV’ye özel tasarlanan detaylar arasında. İki katlı olan bu bölümün üst katında klima kontrol ünitesi, kapaklı kablosuz telefon şarj yeri ve USB girişi, 2 adet bardaklık, vites seçici, sürüş modu butonu ve elektrikli motorun verimli kullanılası için sunulan alternatifleri seçmeye yarayan butonlar bulunuyor.

Hyundai Kona EV elektrik

Hyundai Kona Electric, 2 farklı motor seçeneğine sahip. Kona EV, 100 KW (136 PS) ve 150 KW (204 PS) gücünde elektrikli motor seçeneği ile farklı müşteri kitlelerini hedefliyor. Hyundai Kona Electric’in güçlü modelinde 64 kWh bataryalı uzun menzilli versiyon, maksimum 204 PS (150 kW) güç üretiyor ve 7,6 saniyede 100 km/s hıza çıkabiliyor.

Hyundai Kona EV elektrik

Araç tek şarjla 484 kilometre (WLTP-64 kWh pilli versiyon) yol gidebiliyor. “Akıllı Ayarlanabilir Rejeneratif Fren Sistemi”, aracın frenleme seviyesini otomatik olarak ayarlamasına izin veriyor. Direksiyon simidinin arkasındaki vites kulakçıkları ise sürücünün rejeneratif frenlemenin yoğunluğunu ayarlamasına izin veriyor. Böylece, ek enerjiyi mümkün olduğunda geri almış oluyor. Rejeneratif frenleme ayrıca, sürücünün frenleri kullanmadan aracı tam olarak durdurmasına da olanak tanıyor. Lityum iyon polimer pili (64kWh versiyon-yüzde 10 ila 80 arasında) şarj etmek için yaklaşık 47 dakikaya gereksinim duyuluyor. KONA Elektrik, üç fazlı AC şarj istasyonlarında veya evdeki özel bir elektrik kabiniyle 45 dakika (yüzde 80 şarj) gibi kısa sürede şarj edilebiliyor. Ayrıca sürücüler, ICCB elektrik kablosunu kullanarak normal ev tipi prizde de şarj edilebiliyor. Bu ev tipi normal prizin şarj süresi ise ortalama 28-36 saat arası olarak veriliyor. KONA Elektrik, güvenlikte de en ileri teknolojileri sunarak yolcularını koruyor.

Dur-kalk özellikli akıllı hız sabitleme sistemi sayesinde öndeki araç ile güvenli takip mesafesi oluşturuluyor. Şerit takip asistanı, kör nokta çarpışma engelleme asistanı, akıllı hız sınırlama asistanı ve arka çarpışma önleme asistanı gibi pek çok ileri güvenlik sistemi, yolculukları daha güvenli hale getiriyor.

Hyundai Kona EV elektrik

Elektrikli otomobillerde en çok merak edilen motor ve piller konusunda garanti ve bakım şartları. Hyundai Kona Elektrik için Hyundai Assan yetkili servisleri ilk 5 bakım için bir ücret talep etmiyor. Araçlarını ev veya iş yerlerinde şarj etmek isteyen kullanıcılar için wallbox (şarj ünitesi) de hediye eden Hyundai Assan, ayrıca 250 dk’lık e-şarj kartını da ücretsiz olarak veriyor. Hyundai Assan, yüksek voltajlı bataryaları 8 yıl ya da 160.000 km’ye kadar garanti kapsamında bulunduruyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz