Teknoloji: Yaya Koruma Sistemi,Yayayı koruyamıyor!

0
31418

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, araç çarpışmalarını engellemek için tasarlanan yeni teknolojiler, yayalardan kaçınma konusunda genellikle etkisiz kaldığını gözlemlemiş.

ABD otomobil teşkilatı AAA tarafından yapılan testlerde, otomatik acil durum fren sistemi bulunan otomobiller, zamanın yüzde 60’ını geçen yoldaki yetişkin kukla yaya hedeflerine çarptı. Bu kapalı sokak testleri, gündüz saatlerinde  32 km / s hızla süren arabalarla yapıldı.

Araştırmacılar, çocuk mankenleri için yetişkin mankenlerini değiştirerek, geceleri test ederek veya daha yüksek hızlarda sürerek testleri zorlaştırırken, acil durum frenleme sistemlerinin performansı kötüleşti.

AAA’nın otomotiv mühendisliği ve endüstri ilişkileri müdürü Greg Brannon, “Sistemlerin nasıl çalıştığını anlamak ve iyi çalıştıkları yerler hakkında bir fikir edinmek istedik” dedi. “Tüm senaryolarda iyi çalışacaklarını umuyorduk. Bulduğumuz şey oldukça farklı bir şeydi.”

Perşembe günü yayınlanan bulgular, yaya ölümlerinin neredeyse otuz yılda en yüksek seviyelere ulaştığı ve yeni çarpışmadan kaçınma teknolojisinin yaygın olarak potansiyel bir çözüm olarak görüldüğü bir zamanda ortaya çıkıyor.

Son artışın ortasında, yayalar genel trafik ölümlerinin daha büyük bir yüzdesini oluşturuyor. 2008’de bu tür ölümlerin yüzde 12’sini yayalar oluşturuyor; on yıl sonra, araştırmaya göre bu pay yüzde 16’ya yükseldi.

Organizasyonun direktörü Jonathan Adkins, “Alarm zilleri bu konuda ses çıkarmaya devam ediyor” dedi. “Yayaları korumak ve eğilimi tersine çevirmek için ortak çabalarımızı güçlendirmemiz gerektiği açık.”

AAA’nın bulguları, çözümün daha kapsamlı bir parçası olmak için teknolojinin ne kadarını geliştirmesi gerektiğini gösteriyor.

Test edilen sistemler 32 Km/s de bir çocuk tespit ettiğinde, çarpışma zamanın yüzde 89’unu oluşturuyordu. 50 Km/s hızla, hiçbir sistem bir çarpışmayı engellemedi.

AAA, sağa dönüşün hemen ardından bir yetişkinle karşılaştığında dünyadaki yaralanmalara ve ölümlere yol açan ortak bir senaryo da araçların hiçbiri çarpışmayı önlemedi ya da çarpma hızlarını azaltmadı.

Brannon, “Şok edici bir şekilde, herhangi bir bildirim ya da hız azalması olmadı” dedi. “Bu, yaya ölümlerinin yüzde 75’inin gece gerçekleştiğini düşünmek çok rahatsız edici…”

2019 model yılından itibaren dört araç test için kullanılmıştır: bir  Honda Accord, Tesla Model 3 ve Toyota Camry. Her bir araç, araç dinamikleri, konum verileri ve algılama sistemlerinden gelen görsel bildirimler hakkında bilgi toplamak için sensörler ve kameralarla donatıldı.

Şaşırtıcı sonuçlara rağmen, Brannon gümüş bir astar teklif etti. Sistemler en uygun koşullarda yetişkinlerin% 60’ını mankenlere çarptırsa da, 10 çarpışmada dördü engelledi.

Brannon, “Bir hayatı kurtarabilirse yatırıma değer.” Dedi. “Biz kesinlikle destek veriyoruz ve mümkün olduğunca etkili yapılan sistemleri görmek istiyoruz, verimliliği arttırırken yanlış pozitifleri en aza indirgiyoruz. Çalışan bir sürücüye iyi bir destek veriyorlar.” Potansiyel olarak azaltma kabiliyetine sahipler. Bu ölümler ve otomobil üreticilerinin keşfetmesi gereken harika bir alan. “

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz